Enkele mediahuizen, waaronder Starnieuws, Suriname Herald, Sun Suriname, Rasonic TV en ABC Suriname, hebben vandaag tijdens een persconferentie hun bezorgdheid geuit over de huidige situatie van de media.De mediabedrijven gaven aan dat ze systematisch worden gerapporteerd door nep-profielen op diverse sociale mediaplatforms, wat hun nieuwsverspreiding ernstig beïnvloedt.
Rasonic TV meldde dat ze door hackers 30 jaar aan archiefmateriaal op hun YouTube-kanaal zijn kwijtgeraakt. Hun YouTube-kanaal werd volledig overgenomen, waardoor ze geen toegang meer hadden. Ook Google gaf aan weinig te kunnen doen om het probleem op te lossen.
De hoofdredacteuren van Suriname Herald en Starnieuws benadrukten dat het cruciaal is om de samenleving op de hoogte te stellen, aangezien zij de belangrijkste nieuwsconsumenten zijn. Ze verwachten dat de aanvallen zullen toenemen naarmate de verkiezingen naderen, wat een negatieve impact kan hebben op de democratie van het land. “Behalve dat wij het nieuws brengen, zijn wij ook de stem van het volk”, aldus Nita Ramcharan van Starnieuws.
Niet alleen politieke berichten worden gerapporteerd, maar ook volledig onschuldige berichten. “Zo worden zelfs berichten over de paus gerapporteerd”, merkte Vishmohanie Thomas van Suriname Herald op. Het is onduidelijk wat de motieven zijn en wie achter de nep-profielen zitten die de berichten rapporteren. De mediahuizen vragen de regering om dit probleem grondiger aan te pakken.
Naast gesprekken met de regering wil de groep ook contact opnemen met ambassades en ICT-professionals die hulp kunnen bieden. Een mogelijke manier om je bedrijfspagina als medium te beschermen, is door je te laten verifiëren op Facebook als een vertrouwd en officieel kanaal. Helaas is deze optie momenteel niet beschikbaar voor Suriname. De regering zou dit kunnen aankaarten om, vooral richting de verkiezingen, de persvrijheid en democratie te waarborgen. Het informeren van de samenleving is volgens de mediahuizen een eerste stap.