Binnen de regio gaan de prijzen weer omhoog. De Nationale meelproducenten van Trinidad en Tobago hebben aangegeven dat zij een reserve aan tarwe hebben kunnen bewerkstelligen voor dit jaar.
Echter, zij zijn genoodzaakt de prijzen van graan aan te passen en hebben voor 2022 de prijs met 49 procent omhoog moeten brengen. Dat meldt de Trinidadiaanse meelproducent aan het nieuwsagentschap van Trinidad, de Guardian.
De verhoging is het gevolg van de oorlog die er momenteel gaande is tussen Rusland en Oekraïne. In Suriname is reeds geanticipeerd op de stijgende tarweprijzen en de Surinaamse meelproducent de Molen heeft al enkele weken terug zijn prijzen aangepast.
“Om de meel voorziening te kunnen blijven garanderen waren wij wederom genoodzaakt onze meelprijs te verhogen, maar we hebben meteen ingespeeld op de wereldmarktprijs”, zegt Julio Bhikharie, CEO van de Molen. Bhikharie geeft aan dat de verhoging slechts zal gelden voor de andere meelsoorten die zij op de markt hebben, want de prijs van bakkersmeel, dat vooral wordt gebruikt door broodbakkerijen is al verhoogd.
Van de recente verhoging zal heel weinig te merken zijn op de Surinaamse markt.
De CEO verwacht pas na het derde kwartaal weer de prijzen van zijn producten te zullen aanpassen. “Vooralsnog zijn de prijzen die wij bieden stabiel. Omdat we rekening houden met het feit dat blom in vele basisvoedingsproducten wordt gebruikt, streven wij ernaar die toch nog betaalbaar te houden voor de samenleving”, verzekert Bhikharie.
Grote uitdaging
De Surinaamse meelproducent zegt dat meelproducenten in het Caribisch gebied voor een grote uitdaging staan, aangezien zij tarwe vooral vanuit Europa binnenhalen. Behalve de stijgende kosten van tarwe om meel te kunnen produceren zijn er ook andere uitdagingen zoals de grote uitdagingen in de toeleveringsketen en stijgende grondstofprijzen. “Ook wij hebben hiermee te kampen en moeten het hoofd boven water zien te houden. Desondanks blijft de Molen garant staan om te voorzien in de meelbehoefte van de samenleving”, zegt Bhikharie.
Voedselcrisis
Behalve in het Caribisch gebied maken producenten en beleidsmakers zich vooral druk om de voedselcrisis die zal komen door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Door de oorlog is de hele voedselvoorzieningsketen aangevallen en iook nog verzwakt door de Covid-19-pandemie en gevolgen van klimaatverandering.
De levering van tarwe en oliezaden vanuit Oekraïne is een halt toegeroepen door de oorlog. Antonio Guterres, secretris-generaal van de Verenigde Naties heeft in zijn toespraak op 18 mei aangegeven dat de komende periode gezien kan worden als een bedreiging voor de voedselvoorziening van de wereld.
De kosten van basisvoeding zijn allemaal de lucht ingeschoten en dat heeft gemaakt dat het aantal mensen die niet genoeg te eten krijgen wereldwijd van 440 miljoen naar 1.6 miljard is gestegen. De VN geeft ook aan dat zeker 250 miljoen mensen op het punt van ondervoeding staan momenteel. Als de oorlog zich nog zo voortzet, zullen miljoenen mensen in armoede geraken.