De wijziging van de Wet Bieraccijns is donderdag aangenomen met algemene 41 stemmen in De Nationale Assemblee (DNA). Dit heeft als gevolg dat de bierfabrikanten hun productie kunnen verhogen.
Met name betekent het een uitkomst voor de Surinaamse Brouwerij NV, de producent van Parbo Bier, om meer producten op de markt te brengen en te exporteren. “De wijziging van de Bierwet heeft financiële voordelen voor de Staat.
Niet alleen zal een hogere productie meer werkgelegenheid betekenen, maar ook meer deviezen en accijnzen”, benadrukt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. De bewindsman geeft aan dat in de huidige wet de accijnzen tot een productie van 200.000 hectoliter (20 miljoen liter) USD 0,25 per liter bedragen. Het moment dat de productie meer dan 20 miljoen is, is er sprake van een accijns van USD 0,50 cent. “Een verdubbeling dus.”
Ook anderen voordelen
De Financiën-minister merkt op dat er ook andere voordelen zijn, zoals werkgelegenheid, investeringen, deviezen en belasting, op het moment dat de productie boven de 20 miljoen liter gaat. Echter, er is volgens de bewindsman sprake van gemiste inkomsten indien vastgehouden zou worden aan de productie van 20 miljoen liter bier van de huidige wet. “Dat betekent dat als we nog steeds vasthouden aan die 20 miljoen liter we niet meer dan USD 5 miljoen gaan kunnen verdienen.”
Tijdens de debatten in het parlement is door veel assembleeleden opgemerkt dat er plannen zijn om Heineken Bier in Suriname te produceren. Heineken is voor een heel groot deel eigenaar van de Surinaamse Brouwerij. In het parlement zijn echter opmerkingen gemaakt dat de positie van Parbo Bier niet weggedrukt mag worden.
“We praten over een accijns voor gebruik van hier. Waarom zouden we bedrijven niet stimuleren om meer te produceren. Het gaat er om dat doordat zo een bedrijf meer produceert en in staat is meer te produceren, je meer arbeiders krijgt en meer inkomstenbelasting kan innen.
Dit zijn momenten waar wij voor stimulering van productie en werkgelegenheid achter moeten staan en koesteren”, zegt Asis Gajadien. Hij is de commissievoorzitter die de wetswijziging heeft voorbereid in De Nationale Assemblee. Verder hebben zitting in de commisie Rabin Parmessar (NDP), Chuanrui Wang (VHP), Jennifer Vreedzaam (NDP), Kishan Ramsukul (VHP), Ronny Asabina (BEP) en Josafat Kanape (ABOP).
Werken aan ondernemersklimaat
“Het is een goede exercitie om de rol van multinationals weer met elkaar door te praten. Want multinationals breiden uit, pakken de markt en daartegen die stroom in zijn we weinig opgewassen”, zegt Parmessar. Het belang van ‘local content’ om die maximaal te benutten heeft de parlementariër benadrukt.
Hij wees de regering er op dat ook met de bierfabrikant hierover verder moet worden gesproken. Zijn collega Asabina zegt dat met de meeste spoed gewerkt moet worden aan het ondernemersklimaat.
“Het kan niet zo zijn dat in voorkomende gevallen wij varen op kompassen van bedrijven of dat we pas een wake up call krijgen wanneer spelers hun concerns op ons bord leggen”, stelt Asabina. Hij pleit voor een aparte belastingparagraaf in het Meerjaren Ontwikkelings Plan.
De bewindsman erkent dat voorzichtigheid in acht genomen moet worden en investeerders goed beoordeeld moeten worden. Hij benadrukt dat er ook geen situatie gecreëerd moet worden om investeerders af te schrikken. “Er is nog wat werk te verzetten om Suriname te maken tot een investeringsvriendelijk land.”