De prijs van verschillende voersoorten vertoont de laatste dagen een daling. Toch gaan de prijzen van melk, vlees en ei op korte termijn niet dalen. “De kosten van voer zijn maar een kleine fractie van de onkosten die melkboeren maken om dagelijks melk te kunnen leveren”, zegt Edmund Blufpand, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren.
Blufpand zegt dat er nog heel wat kosten gemaakt worden om melk te kunnen leveren aan de opkoper. “We moeten niet vergeten dat de prijzen van water, elektriciteit, brandstof en andere inputs, zoals draadpalen, prikkeldraden en medicamenten fors zijn gestegen.” Hij vindt het wel heel fijn dat voer vrijgesteld is van btw, maar dit is niet genoeg om de prijs van melk omlaag te krijgen. “De prijs van rauwe melk per liter is nog steeds niet marktconform, dus van een daling kan er geen sprake zijn. De prijs van een liter rauwe melk is SRD 20, maar deze moet liggen tussen SRD 25 en SRD 30.”
Blufpand vindt dat de daling van de voerprijzen van de melkboeren niet zal motiveren om meer te produceren. “Om de productie te vergroten heb je niet alleen goedkoper voer nodig, maar ook andere aspecten spelen een rol, zoals goede wegen, goede weilanden en een goede stroom- en watervoorziening.” Blufpand zei dat de boeren, die nog produceren, natuurlijk geholpen zijn door de daling van prijzen van voer, maar dit moet niet iets van enkele weken of maanden zijn. De prijzen moeten blijven dalen. “Anders heeft het geen nut.”
Directeur René Goossens van Surebeef Suriname zegt dat de daling van de prijzen van voer nauwelijks zal zorgen voor een daling van prijzen van rund. De directeur van het slachthuis zegt verder dat de vraag naar rund in de komende tijden niet zal toenemen, omdat de prijs nog steeds hoog zal zijn. Ook hij zegt dat de kosten van voer slechts een klein deel zijn van de kosten, die de kwekers maken. “Vervoerskosten, slachtkosten en aanleg van weilanden zijn ook kosten die gemaakt worden door de kwekers.”
Kippenkweker Vijay Autar, die al jaren legkippen kweekt in Commewijne, zegt dat een daling van de voerprijs niet hoeft te betekenen dat de prijs van ei en kip zal dalen. “We moeten ook zorgen voor medicamenten, transport, elektriciteit en water.” Hij meent dat als er sprake is van een overschot op de markt, het dan best wel mogelijk is dat de prijs van ei en kip zal dalen in de komende tijden. “Ik denk niet dat alleen door de daling van de prijzen van voer, de prijzen van kip en ei zullen dalen.”