“We zijn inderdaad onaangenaam verrast. De prijs van veevoer en slijpmeel ging al geruime tijd langzaam omhoog, maar deze week zijn de prijzen met ruim SRD 50 verhoogd”, zegt Edmund Blufpand, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkveeboeren (VSMB).
De voorzitter geeft aan dat de prijs van veevoer van SRD 580 naar SRD 630 is gegaan, terwijl de prijs van slijpmeel van SRD 150 naar SRD 200 is gestegen. “Ook de tarieven van andere inputs zijn omhoog gegaan en dat is moordend voor de melkveeboeren.”
Hij meent dat het energietarief, dat onlangs met 15 procent is verhoogd, de boeren verder in de kosten jaagt, want de boeren moeten de melk bewaren in vriezers en bepaalde boeren gebruiken melkmachines om de koeien te melken. “De brandstofprijzen, prijzen van medicijnen en dierenartstarieven zijn allemaal omhoog gegaan, maar de tarieven van melk mogen we niet zomaar verhogen.”
De mensen van de andere sectoren mogen als gevolg van de prijsstijging van voer de prijzen van hun middelen en goederen verhogen zoals kippenvlees, varkensvlees en rundvlees, maar de prijs van melk mag niet verhoogd worden, zegt Blufpand.
Hij haalt aan dat als de melkveeboeren een tariefaanpassing willen dan zal er eerst gesproken worden met de overheid, waarbij Melkcentrale ook bij zal worden betrokken. Dit gesprek zal zeker enkele maanden duren, maar intussen zijn dan de prijzen van alle inputs weer omhoog geschroefd. “Het is jammer dat in naam van de oorlog in Oekraïne en wereldmarktprijzen, de prijzen van brandstof, voer en nog andere dingen worden verhoogd.”
Ook Rudi Moeridjan, voorzitter van de Coöperatieve Vereniging Pluimveeboeren Suriname (
CVPS), geeft aan dat dit moordend zal zijn voor de kleine en middelgrote pluimveeboeren. “In de afgelopen jaren zijn een aantal kleine en middelgrote pluimveebedrijven over de kop gegaan en deze prijsstijging zal ervoor zorgen, dat er nog meer bedrijven over de kop zullen gaan.”
Hij betreurt deze prijsstijging, want het volk zal zich steeds minder kip kunnen permitteren.