Het is bijna een jaar geleden toen Brokopondo en omgeving werd overspoeld door wateroverlast. “De mensen zijn bang. Zodra het regent, kijkt men meteen richting de dam en SPCS”, zegt Ludwig Mendelzoon, districtscommissaris van district Brokopondo.
Vele dorpen in de omgeving van de Afobaka stuwdam waren niet een, maar ongeveer drie maanden onder water. Met alle gevolgen van dien. Het herstel naar normaal leven na het wegtrekken van het water gaat volgens Mendelzoon heel moeizaam. “En eerlijk gezegd is er niet veel van de grond gekomen”, merkt de burgervader op.
Dat zijn commissariaat heel weinig kon doen voor de samenleving is volgens Mendelzoon te wijten aan het gebrek aan middelen en de juiste faciliteiten om iets te kunnen doen voor de lokale samenleving. “Als verantwoordelijke binnen het district, zouden we veel verder kunnen zijn dan waar we nu zijn.” Er zouden ongeveer 200 huishoudens worden gecompenseerd, maar de meesten zouden minder dan de helft hebben ontvangen aan compensatie die hun is beloofd.
Vele zijn hun inboedel kwijt, maar ondernemers zoals landbouwers in het district zijn toen hun aanplant kwijt geraakt. “De landbouwers, ondernemers hebben al helemaal geen vergoeding gekregen, want er is geen geld. Vele ondernemers staan met de handen in het haar. Voor hen is er geen licht in de tunnel, want ze hebben geen compensatie ontvangen.” Met alle gevolgen van dien, want vaak genoeg wordt de DC verweten dat zaken niet geregeld kunnen worden. “Ik sta voor schut hier soms, omdat wij hier de regering vertegenwoordigen. En als men vraagt waar de rest van hun compensatie gelden zijn, kan ik alleen zeggen dat wij als commissariaat geen gelden hebben.”
De burgervader geeft aan dat er een zekere angst en frustratie leeft bij de samenleving als het gaat om wateroverlast. Er is volgens hem een duidelijke boodschap aan de samenleving: “De mensen gaan hun huidige woonplek niet verlaten. Als ik het goed begrijp, leeft het trauma van die transmigratiedorpen nog”, zegt Mendelzoon. Hij legt uit dat in de jaren 60 toen vele dorpen moesten verhuizen uit ‘landsbelang’ voor het Afobaka Stuwdam.
Een betere toekomst is beloofd, echter hebben de mensen deze ontwikkeling van die stuwdam pas na 40 jaren ervaren. “Sommige dorpen krijgen nu pas elektriciteit, terwijl de dam die hier in hun woongebied is, al jaren staat”, merkt Mendelzoon op. De mensen zouden wel verhuizen als alle zaken voor hen worden geregeld. Met zaken bedoeld Mendelzoon alles wat nodig is om een nieuw leven ergens anders te beginnen.
Er is nog steeds een bittere nasmaak over hoe Staatsolie Power Company met de wateroverlast in de dorpen is omgegaan. Ook de regering krijgt een hele hoop verwijten van de lokale samenleving. Mendelzoon geeft aan dat die frustraties die zij hebben, zich op een of andere manier wel zullen uiten. Enkele bewoners die de redactie toen tijdens de wateroverlast had geïnterviewd, hebben toen aangegeven dat de politici het wel zullen merken als zij naar de stembus gaan in mei 2025. Er werd toen aangegeven dat geen enkele politieke partij moest denken om te komen om campagne te houden met hun vlaggen.