Vanwege de hevige regen van maandagavond kwam een groot deel van Paramaribo onder water te liggen, waarbij bepaalde bedrijven en scholen hun deuren gesloten moesten houden.
“We kunnen niet veel doen tegen wateroverlast. Probeer gewoon geen plastic zakken en petflessen overal te gooien, want deze zorgen ervoor dat de lozingen verstopt raken en gebieden vaker onder water lopen”, zegt meteoroloog Jimmy Samijo.
Volgens Samijo en collega Dwight Samuel was de hevige regen van maandagavond te verwachten. “We zitten in de grote regentijd en ook in het orkaanseizoen, wat af en toe voor storingen kan zorgen, als deze twee fenomenen met elkaar gepaard gaan dan mogen we veel regen verwachten”, zegt Samuel.
Volgens Samuel was het de laatste drie tot vier dagen wel zonnig, maar dit was plaatselijk. “Volgens de cijfers was het de laatste dagen nergens helemaal droog in Suriname. Dus bepaalde plekken waren zonnig, maar op andere plekken heeft het wel hard geregend.”
Samuel beweert dat deze situatie zo kan blijven, zeker tot medio augustus. “Ook de hoge riviergetijden kunnen ervoor zorgen dat bepaalde gebieden sneller onder water lopen, maar de laatste tijden is er gewoon sprake van veel neerslag, wat voor wateroverlast zorgt.”
De meteoroloog geeft verder aan dat uit ervaring en uit onderzoek, gedaan door het Ministerie van Openbare Werken, blijkt dat bij 50 mm neerslag er al sprake is van wateroverlast en in Paramaribo is er al sprake daarvan, er is bij 84 mm regen gevallen .
“Niet alleen in Paramaribo en omstreken heeft het de afgelopen dagen hard geregend, maar ook in het binnenland.” Het is best mogelijk dat de hevige rukwinden en zware regenbuien veroorzaakt worden door La Niña, zegt Samijo.
Volgens Samijo is La Niña, die al maanden het Caribisch gebied teistert, nog niet afgezwakt en kan duren tot en met augustus. “De effecten van La Niña in combinatie met bepaalde storingen, die plotseling kunnen ontstaan, en de grote regentijd zullen heel veel regen met zich meebrengen.”