Landgenoten met een beperking hebben zich vandaag verzameld bij Fort Zeelandia. Het initiatief is afkomstig van Stichting Wan Okasi. Ook ouders en verzorgers waren aanwezig om solidariteit te tonen. De groep heeft eerst geprobeerd zich aan te melden bij het Kabinet van de President om haar ongenoegen rechtstreeks te uiten bij het staatshoofd.
Toen dit niet lukte – omdat de president op dat moment De Nationale Assemblee toesprak – is de groep naar het parlement getrokken, waar de mensen zijn toegesproken door DNA-ondervoorzitter Dew Sharman en minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. Enkele personen met een beperking waren zeer verontwaardigd en gaven aan dat president Chan Santokhi onder hun ogen is weggereden. “Hij is asociaal. Dit is niet alleen een klap in het gezicht van mensen met een beperking, maar ook een klap in het gezicht van de totale samenleving. Hij heeft zijn ware karakter getoond”, luidden de boze reacties.
Voorzitter Anil Koendjbiharie van de Stichting Wan Okasi, zei tegen Sharman en Raghoebarsing het zeer jammer te vinden dat het staatshoofd niet eens vijf minuten heeft kunnen vrijmaken voor de groep die met diverse uitdagingen kampt. “Er was een presidentiële werkgroep voor mensen met een beperking, maar die is verlopen. We hebben actiepunten op papier gezet, en die liggen al een jaar op het kabinet. Er is niets mee gedaan”, aldus Koendjbiharie.
De stichtingsvoorzitter steekt niet onder stoelen of banken dat de doelgroep diep teleurgesteld is in de regering. “Wij vragen alleen om onze financiële ondersteuning op tijd over te maken en op te trekken naar de actuele armoedegrens en minimumloon.” Koendjbiharie zegt dat er ook een achterstand van 11 maanden is in de uitbetaling van de covid-uitkering.
Daarnaast heeft de regering tot nu toe niet gereageerd op brieven van Wan Okasi die zijn gestuurd op 4 december 2023 en 8 januari 2024. “Mensen met een beperking willen ook werken, maar dat betekent dat je als overheid de randvoorwaarden moet scheppen. Zorgvervoer is niet eens beschikbaar, dan wel onbetaalbaar. Wij smeken om beleid bij SoZaVo”, aldus de noodkreet van de voorzitter.
Minister Raghoebarsing heeft de groep laten weten dankbaar te zijn voor de respectvolle wijze waarop zij heeft geprotesteerd. Volgens de bewindsman bestaat er geen onwil bij de president. “Hij moet hier zijn, omdat de begroting behandeld moet worden. Er is onder zijn leiderschap heel veel gedaan voor mensen met een beperking. Misschien is het niet voldoende”, aldus ’s Lands penningmeester. Minister Raghoebarsing heeft aangegeven in dialoog te zullen gaan met alle relevante actoren om de noden van de doelgroep te verlichten. “Ook de president zal meer aandacht aan u schenken.”