Mensenrechtenactivisten James Finies en Devika Bissesar Shaw van Bonaire zijn hard aan het lobbyen bij de Caricom-staatshoofden voor het lot van de eilanders. “We hebben geen tot weinig rechten, ondanks dat wij zijn opgenomen als ‘Nederlandse staat’. We hebben een Nederlands paspoort, maar hebben niet dezelfde rechten als Nederlanders”, zegt Finies.
Finies is al langer dan tien jaar aan het lobbyen voor de apartheidssituatie, die momenteel speelt op Bonaire. Finies is van mening dat het Koninkrijk der Nederland de territoriale status van Bonaire heeft geschonden. “Daarmee ook meegenomen dat het de mensenrechten van de bewoners van Bonaire heeft geschonden. Ook onze cultuur, identiteit, taal en het toe-eigenen van onze natuurlijke hulpbronnen”, zegt Finies.
De mensenrechtenorganisatie van Bonaire probeert met haar verhaal ondersteuning te krijgen van de verschillende Caribische landen, waar het eiland ook onder valt. “We hopen dat met het vertellen van ons verhaal wij ondersteuning krijgen van onze zusterlanden om ons te dragen binnen de Verenigde Naties, zodat wij onze territoriale status kunnen aanpassen.
Niet dezelfde rechten
Ondanks dat Bonaire onderdeel van de rechtsstaat Nederlands is, hebben de inwoners van Bonaire naar zeggen van Finies niet dezelfde rechten. “We hebben grote armoede op Bonaire en kampen met heel veel problemen en stijgende kosten. De kosten zijn gestegen en de medische kosten zijn niet altijd toegankelijk”, zegt Finies.
Hij geeft verder aan dat de ontmoeting met de verschillende leiders nog heel weinig heeft opgeleverd en vermoedt dat vele landen binnen het Caribisch gebied heel voorzichtig zijn met het geven van ondersteuning. “Want Nederland is een groot rijk land en drijft handel met verschillende landen in het Caribisch gebied.”
Vooralsnog wil het Nederlands-Caribische eiland geen onafhankelijkheid, omdat het zelf daar nog niet klaar voor is, maar het wil wel dat de Verenigde Naties zijn status erkent als non-self governing territory. “We waren al op de lijst, maar zijn op slinkse wijze tijdens het loskoppelen van de andere landen onder Nederlands bewind van de lijst gehaald. We willen weer op de lijst, omdat Nederland dan een rapportageplicht heeft aan de Verenigde Naties.”
Tijdens de Caricom Staatshoofdenvergadering heeft Finies een ontmoeting kunnen regelen met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en hij heeft hem een onafhankelijk rapport overhandigd waar de mensen van Bonaire een studie hebben laten doen of hun eiland voldoet aan de richtlijnen en eisen van zelfbestuur. Uit onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van een democratisch bestuur en dat het ook daarin tekortschiet. “Hoewel kolonialisme illegaal blijft, is de illegaliteit ervan vaak een kwestie van macht en niet gerechtigheid.”