Medewerkers bij de overheid en het bedrijfsleven zullen vanaf januari 2022 meer geld overhouden na belastingafdracht. Dit vertelde Roy Rijger, belastingexpert, vrijdag bij een presentatie over de nieuwe belastingschijven en het Tripartiet Akkoord dat onlangs is bereikt met de regering. De vakcentrale informeerde haar leden en het publiek vrijdag tijdens een assemblee van de arbeid in het SPA-gebouw.
Rijker concludeert dat de belastingschijven welke nu gehanteerd worden behoorlijk oud zijn. Hij biedt de garantie dat de nieuwe schijven die zijn voorgesteld bij het akkoord goedgekeurd zullen worden door De Nationale Assemblee (DNA). De expert zegt dat DNA druk bezig is zaken op orde te stellen om de nieuwe belastingsmodellen goed te keuren.
Personen die minder dan SRD 4000 verdienen gaan helemaal niet of heel weinig belasting betalen volgens Rijger. De belastingexpert stelt dat de vertaalslag van de informatie over het nieuwe belastingsmodel gemaakt moest worden omdat eenieder het moet kunnen snappen. “In principe blijven de belastingschijven hetzelfde, alleen personen die veel verdienen zullen dus meer belasting betalen”, stelt de deskundige.
Koers stabiliseren
Rijger zegt dat de groep die meer belasting zal betalen en boven de SRD 13000 verdient heel klein is. Vakbondsman Robby Berenstein zegt dat het belangrijk is dat er ook aan maatregelen wordt gewerkt om de koers te stabiliseren als er aanpassing komt in het belastingssysteem. Dit omdat bij elke kleine aanpassing naar boven er weer een ongunstige situatie zal ontstaan met salarissen en het levensonderhoud van de werkende man. De vakbondsleider benadrukt dat er bijzonder veel huiswerk gemaakt moet worden door de belanghebbende actoren omdat de banen van individuen veilig gesteld moeten worden.
Tripartiet overleg ver van voorbij
De overheid moet volgens Berenstein ook in overleg treden met vakorganisaties over salariscorrecties. Hij stelt dat het Tripartiet Overleg nog ver van voorbij is. Er moet nog onderhandeld worden over een aantal zaken die nog gerealiseerd moeten worden wat betreft de rechtspositie van werknemers. De samenleving moet volgens de vakcentrale weten wat voor veranderingen doorgevoerd zullen worden om zich voor te bereiden op haar financieel huishouden.
Berenstein benadrukte dat het zekerheidsgevoel bij elke werknemer nu met alle effecten van de Covid-19-pandemie begint bij de zekerheid op een salaris. “We moeten beseffen dat veel mensen hun baan kwijt zijn geraakt. We moeten mensen zekerheid bieden dat hun toekomst geregeld is en dat is geen gemakkelijke job”, aldus de vakbondsleider.