De Vereniging Rechtspositie Militairen in Suriname, heeft haar petitie vandaag bij het Kabinet van de president ingediend. Directeur van PresKab, Adjaykoemar Moensi, heeft de petitie van de vakbond in ontvangst genomen.
Onder leiding van vakbondsvoorzitter Rodney Cairo, zijn de VRM en enkele van haar leden eerst getogen naar de Nationale Assemblee om daar haar petitie in te dienen, echter konden zij niemand beschikbaar vinden om de petitie in ontvangst te nemen. DNA-voorzitter Marinus Bee was niet aanwezig en is de bond medegedeeld dat zij pas maandag de petitie konden indienen. Dat is onder protest aangehoord door de aanwezigen.
Zowel de leden van de VRM als lokale burgers zeggen dat de militairen moeten eisen dat iemand komt. Op een gegeven moment kwam parlementariër Stephen Tsang naar buiten, die aanwezig was voor een commissievergadering. “De oppositie kan uw petitie helaas niet in ontvangst nemen, maar de leiding van DNA zou dat moeten doen”, zegt Tsang.
Ondanks het protest en geroep van de menigte is er niemand uit DNA gekomen. “Dan gaan we naar Kabinet van de President”, roept Cairo. Daar is de menigte ontvangen door collega-militairen die een muur vormden voor de poort van het kabinet van de president. Na enig overleg mocht Cairo zijn petitie indienen en enkele selectieve media mochten mee om het moment te kunnen vastleggen. “Het is jammer want ook wij willen dat moment vastleggen. Slechts drie collega’s van ons mochten naar binnen”, zegt Samuel Blankendal van ABC, die toegang is geweigerd.
Cairo zegt dat er een drietal punten zijn opgenomen in de petitie, punten die zijn besproken tijdens de spoed algemene ledenvergadering van donderdag. Zaken zoals de 150 procent loonsverhoging en premium ziektekaarten zijn opgenomen in de petitie. Minister Krishna Mathoera heeft in de media aangegeven dat het haar bevreemd dat de VRM in actie gaat, vooral omdat zij pas donderdag hebben aangegeven dat zij een 150 procent loonsverhoging eisen. “Dit is niet waar”, zegt Cairo. “Er zijn in de afgelopen maanden zeker 10 brieven gestuurd naar de minister over de loonsverhoging. We hebben aangegeven dat we in actie gaan als er geen reactie komt. En een actie kan ook zijn dat ik naar de rechter stap”, aldus Cairo.
De VRM-voorzitter sprak ook over de huidige situatie van de manschappen in het leger en dat velen van hen niet uitkomen. “Een militair verdient gemiddeld SRD5000,- wat kan men daarmee doen”, zegt Cairo. Zijn collega’s zijn genoodzaakt om een tweede of soms derde baan bij te houden om uit te komen aan het eind van de maand. “En dat is ten koste van zijn gezin. Want sommige van ze kunnen geen tijd doorbrengen met hun gezin en dat wordt hen niet in dank afgenomen”, zegt Cairo.
De VRM werd aangemoedigd door de politiebond die ook stond voor DNA, waar zij hun ALV hebben gehouden. “We ondersteunen jullie en het is zeker een mijlpaal dat de militaire vakbond vandaag hier kan staan naast de politiebond. We weten dat er was getracht tweedracht te brengen tussen deze twee gewapende eenheden, maar dat gaan we niet meer laten gebeuren”, zegt Mielando Atompai, bondsvoorzitter van Surinaamse Politie Bond. Hij moedigt de legermanschappen aan en zegt dat binnen zijn bond genoeg kennis is als zij hulp nodig hebben. “We zijn er voor jullie!”
Of de VRM maandag weer aanwezig zal zijn om haar petitie in te dienen bij DNA, is onduidelijk. “Afhankelijk van het telefoontje van het kabinet van de president, zullen wij in ALV bespreken als we naar DNA gaan maandag”, aldus de VRM-voorzitter.