“Het zal zeker tien jaren duren om over te schakelen van het oud onderwijssysteem naar het nieuw onderwijssysteem. Dit leert ons de ervaring, die we hebben met andere landen”, zei minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur donderdag in het parlement.
De minister zei dat het onmogelijk is om binnen enkele jaren een omschakeling te doen naar een nieuw systeem. Hiervoor zijn er nieuwe boeken, nieuwe leermiddelen, extra getrainde leerkrachten en geld nodig. “Maar we hebben geen voldoende geld om deze nieuwe systemen te financieren. Absoluut niet. We konden niet stil zitten en niets doen was absoluut geen optie.” Zij gaf aan dat het ministerie wel begonnen is met vernieuwingen, maar nog lang niet klaar is. “We hebben alvast ons hand gestoken voor de kinderen, die aan het zinken waren.”
Levens haalde verder aan dat het oude systeem heel wat geleerde mensen opgeleverd heeft, maar het heeft ook ervoor zorgt dat bijna de helft van de bevolking een denkniveau van de lagere school heeft. “Dit willen we niet meer hebben. We willen meer geleerde mensen hebben in de samenleving, daarom proberen we alle kinderen onderwijs aan te bieden.”
De bewindsvrouw meent dat sinds haar aantreden het ministerie steeds te maken heeft gehad met tegenslagen. “De Covid-19 pandemie, economische crisis en overstromingen hebben voor vertragingen gezorgd, maar ondanks al deze zaken hebben we niet stil gezeten.” Er zijn scholen gerenoveerd, toiletgroepen gebouwd en het belangrijke is dat er nieuwe leerboeken zijn gemaakt. “Bijna 1 miljoen nieuwe boeken zullen binnenkort gedistribueerd worden dit jaar op alle lagere scholen. Deze boeken zijn gemaakt door Suriname docenten en leerkrachten.” De nieuwe boeken zijn afgestemd op de kinderen, omdat uit het hoofd leren volgens haar niet meer mag. “Dit is een hele grote operatie, dat heel veel geld heeft gekost.”
Het grootste probleem waarmee het ministerie tot nu toe te maken heeft gekregen, is dat ruim 5.000 leerlingen verdwenen zijn uit het bestand. Na de covid-19-pandemie zijn deze kinderen niet meer naar school gegaan. “Het was een heel onstabiele situatie tijdens de pandemie, maar we gaan ze zoeken en hun plekken aanbieden.”
Recent zijn er ook nog 2000 kinderen verdwenen uit het bestand, omdat deze kinderen om de ene dag naar school kwamen. Op de vrije dag gingen deze kinderen hun ouders helpen vanwege de economische crisis. “We moeten dus extra lokalen bouwen. Hiervoor is SRD 108 miljoen begroot, maar het geld is nog niet vrijgemaakt. Ook voor meubilair zal er SRD 66 miljoen nodig zijn, maar de minister van Financiën en Planning doet zijn best.”