“De samenleving hoeft zich geen zorgen te maken. We doen ons uiterste best om de veiligheid te garanderen”, zegt minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie. De politiebond dreigt in actie te gaan, waarbij de veiligheid van de samenleving niet is gegarandeerd.
De minister zegt dat in het kader van het handhaven van de openbare orde, er een goede samenwerking is tussen de ministeries van Justitie en Politie en Defensie. Er is een crisisplan en hiermee wordt geprobeerd de mensen zoveel mogelijk de ruimte te geven, om vreedzaam te protesteren en vreedzaam hun mening te uiten. Aan de andere kant wordt geprobeerd om de maatschappelijke ontwrichting te beperken, schade te beperken, zorgen dat mensen geen slachtoffers worden en dat wanordelijkheden worden voorkomen.
De bewindsvrouw zegt dat de focus erop is gelegd om met zo min mogelijk geweld de orde te handhaven. Mathoera roept de mensen op om vreedzaam en respectvol te blijven en niemand uit te lokken. “We willen geen anarchie en wanorde. We komen niet vooruit met anarchie en wanorde.”
De minister wacht rustig af wat er besloten wordt door de politiebond en als de bond beslist in actie te gaan, dan zullen er volgens haar altijd politieagenten zijn, die niet zullen deelnemen aan de acties en hun diensten zullen blijven verlenen aan de samenleving. “Het leger zal blijven ondersteunen en we hebben binnen het leger de Militaire Politie, die bevoegd is op te treden onder aanvoering van het Openbaar Ministerie. Dus, de veiligheid is gegarandeerd.”
Mathoera geeft verder aan dat elke Surinamer ook bevoegd is om aanhoudingen te doen bij constatering van strafbare feiten op heterdaad. “Elke burger kan optreden en de crimineel meteen overdragen aan de autoriteiten.” De minister hoopt echter dat alles binnenkort wordt genormaliseerd, zodat de samenleving zich geen zorgen hoeft te maken.