Sommige volgorde der dingen zijn zo vanzelfsprekend dat je daarvoor niet eens GLO hoeft af te maken. Voor het begrijpen daarvan is slechts boerenverstand nodig. Minister Nurmohamed lijkt geen boerenverstand te hebben en sleept Suriname onnodig in onnodige kosten met hun obsessie voor de Corantijnbrug. In hun obsessie lijkt hij ook last te krijgen van zijn geheugen want hij zegt wisselende dingen waar hij nu mee geconfronteerd zal worden, maar nog erger hij lijkt het volk voorgelogen te hebben. Hij lijkt gejokt te hebben.
Wat verwondert ons
Rond die brug zijn er een heleboel onderwerpen die ons verbazen. Je begint je af te vragen of ze geen visie hebben over het westen om die te ontwikkelen of is het hun obsessie die ervoor zorgt dat ze geen antwoorden zoeken op de vragen.
Het oogt op amateurisme, het heeft alles weg van verkeerde egotripperij. Het lijkt alsof de regering een bouwwerk met hun naam wil achterlaten. In dat geval heb ik een goed advies voor betere ego streling: INVESTERING IN PRODUCTIE! Daarmee komt veel geld en een duurzame ontwikkeling. Dan kunnen er meerdere bruggen en havens gebouwd worden. Dat is betere ego streling.
Volgorde der dingen
Minister Nurmohamed lijkt een peuter in zijn ontwikkeling. Hij kleedt zich ‘s morgens eerst aan om dan te ontdekken dat hij nog moet douchen of baden zoals wij in Suriname zeggen. Hij geeft miljoenen uit aan een hele studie voor de brug en besteedt eerst zoveel tijd en energie om met bouwers en studie uitvoerders te praten, om dan te ontdekken dat er nog veel BASIS zaken zijn die showstoppers kunnen zijn. Met Guyana is veel te bespreken zoals de grenskwestie, de kosten verdeling, inkomsten verdeling, jurisdictie etc. Wie bedenkt deze volgorde? Alles wijst op haastigheid om “show” te maken.
Leugens en bedrog
Het meest storend is het waas van ondoorzichtigheid waarmee het project is opgepakt en reeds betrapte leugens waardoor er erg veel argwaan is ontstaan. Voeg hieraan toe de continu leugens van de hele regering inclusief de president en het drama is compleet.
De minister jokt! Hij zei en zegt dat de brug het land niets zal kosten! Dit klopt niet. Hier en nu kost de “vingeroefening” van hem, het land al MEER dan USD 2 miljoen. De studie van WSP heeft USD 2 miljoen gekost die Suriname heeft betaald. Hoezo kost het, het land niks? Zijn de USD 2 miljoen uit de lucht komen te vallen? Heeft hij die USD 2 miljoen uit een boom uit zijn tuin geplukt?
Daarnaast kost de hele voorbereiding met medewerkers zoals de ingehuurde heer Boenders en de reizen naar Guyana, Trinidad ook geld. Dat wordt niet betaald met lege pinda doppen. Dus samengevat het kost hier en nu al geld. Geld dat Suriname kon besteden aan de ZORG (!) of aan andere NODEN.
Alles wijst op zinloze egotripperij met de schaarse middelen van Suriname en ten koste van het volk.
Ook de hele PPP fromoe torie kost het land en volk geld maar het wordt wel gebracht als “no spang wij lenen niet”.
Alternatief
Geld is alternatief aanwendbaar zeggen wij. Als de regering graag ruim USD 350 miljoen wil investeren en een plakkaat of een borstbeeld wil hebben dan heb ik een beter voorstel voor ze waarbij ze meer straatnamen, borstbeelden, plakkaten, pleinen en hele wijken die naar ze genoemd kunnen krijgen.
Met een beetje visie krijgen ze hun eigen naambord bij elke nieuwe school, bij de nieuwe vleugel van het ziekenhuis, bij de nieuwe bejaarden zorginstelling, bij de nieuwe agro fabrieken, bij de wegen die naar de fabrieken leiden, bij de brug die alsnog komt. Of hebben ze geen visie? Of is hun denkvermogen alleen over 1 regeerperiode?
Dus de volgorde zou moeten zijn: geld investeren, desnoods in PPP vorm, in productie en daarmee geld verdienen en daarmee pas een brug bouwen en andere noodzakelijkheden bouwen.
Verbazing
Iedereen die nuchter is en een beetje meer dan 4e klas lagere school heeft en boerenverstand heeft kan begrijpen dat je met productie het land sneller uit de ellende kan brengen. Maar waarom kunnen Surinaamse politici niet met een ontwikkelingsvisie komen: vertellen over HOE! er productie gerealiseerd zal worden en niet alleen WAT er moet gebeuren.
In Suriname verdenkt men de politicus al op voorhand dat die een njang wil maken bij projecten en ideeën. Natuurlijk is die njang houding zeer verwerpelijk, echter het is in deze fase van lage koopkracht en lage inkomen een utopie te denken dat njang maken helemaal uit te bannen is. En als njang maken niet uit te bannen is – (nogmaals ik verwerp njang maken) – en ze per se een njang zoeken dan zou ik zeggen zoek een njang bij productie ontwikkelen en zorg ervoor dat er dan tenminste productie is. Denk niet in termen van “pie-sharing” maar in “pie-growing”. Je kan zo en jouw ego strelen met eigen naambord en dan kan je nog altijd stiekem jouw tjauw, jouw njang, jouw bhajan maken.
Conclusie
Wij zien dat minister Nurmohamed heel vaag en wazig is met informatie. Hij heeft steeds “geweigerd” de plannen met het parlement te delen en nu komt de informatie in delen naar buiten en wij zien dat hij een verkeerde volgorde heeft gekozen, hij heeft al zinloos MEER dan USD 2 miljoen uitgegeven en hij heeft gejokt dat de brug het land niets gaat kosten want het kost nu al meer dan USD 2 miljoen EN die investering kost rente die doorbelast zal worden. En aan het eind van de looptijd zal Suriname zeker nog een restant betalen.
Minister Nurmohamed heeft een verkeerde gedachte van prioriteit en volgorde. Hij gaat ‘s morgens eerst aankleden en dan baden. Wel, dan wordt het tijd dat hij voor straf voor even met natte kleren moet gaan zitten. Hij laat het land voor straf met natte voeten dagen doorbrengen, omdat hij kiest om USD 2 miljoen aan de brug uit te geven. Wel, dan moet hij voor straf ook met natte voeten en kleren even gaan zitten, lijkt mij. Santokhi kan nu door alle ophef rond de brug lekker alle schuld afwentelen op Nurmohamed en hem reshufflen zoals Santokhi bij de SLM-case Bissesur, Jessurun en De Haan alle schuld heeft gegeven en hun laten vallen terwijl Santokhi zelf persoonlijk met de parastatalen bemoeide.
Hikmat Mahawat Khan