“Het is niet meer zo interessant voor mensen om leerkracht te worden”, zei minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur woensdag tijdens de regeringspersconferentie over het tekort aan leerkrachten.
De bewindsman haalde aan dat er slechts 25 leerlingen zich hebben ingeschreven op het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI) voor het nieuw schooljaar en geen enkel op Christelijk Pedagogisch Instituut (CPI). “Het is een vraagteken voor ons, want het is de laagste instroom in jaren die we gezien hebben.”
Hij zei verder dat het werk niet meer aantrekkelijk is voor mensen vanwege het salaris, de primaire en secundaire voorzieningen. Het ministerie zal creatief moeten denken om dit probleem op te lossen. “We gaan dit beroep moeten promoten, want er moet een instroom zijn van leerkrachten, anders krijgen we tekorten in de toekomst.”
Momenteel is er al een tekort aan leerkrachten en dat komt vanwege vertrek en buiten bezwaar. “We moeten nu kijken op welke manier de beschikbare leerkrachten ingezet kunnen worden.” Volgens hem kunnen bepaalde leerkrachten omgeschoold worden om andere vakken, waarin er een tekort is, te verzorgen. Er zijn ook nieuwe sollicitanten, die nog afgewikkeld moeten worden. “Deze groep zal zorgen dat we in staat zullen zijn de scholen te draaien.”
Directeur Helima Poese zei eerder op een persconferentie dat er momenteel een tekort is aan Engels leerkrachten. Er was ook een tekort aan Spaans leerkrachten, maar dat probleem is al opgelost. Er zijn Cubanen, die in Suriname wonen en een lerarenopleiding in Cuba hebben afgerond, aangetrokken.
Deze leerkrachten zijn bijgetraind in didactiek, klassenomgeving, klassenmanagement en zaken die belangrijk zijn in het Surinaams onderwijs. “Dit hebben ze vorige week vrijdag afgerond en ze kunnen al starten.” “Bijna alle scholen zijn nu voorzien van een Spaans leerkracht.”
Ook een aantal studenten van het Instituut voor de Opleiding van Leraren, die zijn afgestudeerd in Spaans, zijn meteen verwezen naar een school. In het binnenland zijn er nog twee scholen die een Spaans leerkracht moeten krijgen en de Cubanen zijn bereid om daar te gaan. “Het vak Nederlands is nog een heikelpunt, maar er zijn nog sollicitatiebrieven die afgewikkeld moeten worden.”
De directeur zei verder dat er op de basisscholen wel genoeg leerkrachten zijn. Er wordt nu gekeken om leerkrachten boven de formatie te zetten, die leerlingen met leerachterstanden kunnen ondersteunen.