“Als hij het meent met ons, dan moet hij voor de leerkrachten pleiten bij de regering”, zegt voorzitter Meredith Hoogdorp van Wi Sa Strey. Ook woensdag is onderwijs niet gegarandeerd, omdat de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) en het Syndicaat voor Onderwijsgevenden in Suriname (SOS) haar leden op woensdag 15 november 2023 hebben opgeroepen voor een vergadering.
Ook de andere bonden hebben hun leden opgeroepen voor een vergadering. Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur publiceerde dinsdag een bericht, waarbij de leiding de leerkrachten opriep om zich aan te melden op de scholen. De leiding van het ministerie begrijpt de situatie van de leerkrachten, maar er is een achterstand die ingelopen moet worden. Door de acties zal deze achterstand alleen maar groter worden, schreef het ministerie verder in het bericht. “Als de minister onze situatie begrijpt, dan moet hij voor ons pleiten bij de president”, benadrukt Hoogdorp nogmaals.
Hoogdorp zegt dat deze problemen niet van een of twee weken zijn, maar deze problemen spelen al een tijdje. “De BTW heeft de situatie nog erger gemaakt.” Zij meent dat BTW op brandstof moordend is en oneerlijk. De samenleving moet behalve BTW ook government take betalen op de brandstof en ook nog loonbelasting. “Hoe is dit rechtvaardig?” vraagt zij zich af.
De voorzitter zegt verder dat er vooralsnog geen sprake is van rancune, waarbij leerkrachten bedreigd worden met ontslag of no work no pay. “We hebben nog niets vernomen en we hopen dat dit ook niet gebeurt.” De Surinaamse Onderwijzersbond, verbonden aan de FOLS, heeft haar leden, die les geven in het binnenland, opgeroepen om thuis te blijven. “U kan namelijk het geld voor de benzine voor uw vervoer niet betalen”, staat in de verklaring.