Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft maandag een bijzonder kinderboek en lespakket in ontvangst genomen die jonge kinderen bewust moeten maken van het slavernijverleden en culturele diversiteit.
Tijdens een bijeenkomst op maandag 7 april 2025 op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC), ontving minister Henry Ori het kinderboek *Het Verhaal van Amba* en het bijbehorende lespakket Van Slavernijverleden naar Kleurrijk Heden. De materialen werden aangeboden door Jacintha Groen, voorzitter van de Nederlandse organisatie Alakondre Cultuureducatie.
De overhandiging vond plaats in aanwezigheid van Cultuurdirecteur Dweight Warsodikromo en dominee Michel Stewart. Het educatieve pakket is speciaal ontwikkeld voor het basisonderwijs en beoogt kinderen op een toegankelijke en indringende manier kennis te laten maken met het slavernijverleden en de culturele diversiteit in Suriname en Nederland.
Verhalen van generatie op generatie
Centrale figuur in het lesmateriaal is Amba, een jong meisje dat via de verhalen van haar grootmoeder leert over haar Afrikaanse voorouders, hun reis via Suriname naar Nederland, en de culturele rijkdom die daaruit voortkomt. Volgens Groen draagt het pakket bij aan bewustwording én weerbaarheid: “Kinderen worden niet alleen geïnformeerd, maar ook versterkt in hun houding tegen discriminatie en racisme. Daarnaast leren ze vaardigheden die belangrijk zijn in een multiculturele samenleving.”
Brede ondersteuning vanuit Nederland
Alakondre Cultuureducatie is gevestigd in Leiden en wordt voor dit project ondersteund door de gemeente Leiden, het Druckerfonds, het NiNsee en het Nederlandse Ministerie van Onderwijs. De presentatie van het lespakket in Suriname maakt deel uit van bredere bewustwordingsactiviteiten, gericht op zowel Nederlandse als Surinaamse gemeenschappen.
Aansluiting bij nationaal beleid
Minister Ori sprak zijn waardering uit voor het initiatief en benadrukte het belang van educatieve materialen die jongeren helpen de rijke culturele diversiteit van Suriname te begrijpen en waarderen. “Dergelijke projecten sluiten aan bij het beleid van ons ministerie,” aldus Ori. Ook directeur Warsodikromo onderstreepte het belang van deze aanpak voor het versterken van culturele identiteit en maatschappelijke cohesie.
Het ministerie onderzoekt momenteel de mogelijkheden om het lespakket breder te implementeren binnen het Surinaamse basisonderwijs.