“Suriname en Guyana hebben in 2013 besloten om deze kwestie bilateraal op te lossen. Dus beide landen zullen door overleg tot een oplossing komen. Dit is niet een standpunt van deze regering, maar een standpunt van de vorige regering die wij hebben gecontinueerd”, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken in gesprek met ABC over het grensgeschil met Guyana.
De bewindsman zegt dat in 2013 door beide respectievelijke presidenten besloten werd dat deze grenskwestie besproken zal worden in respectieve nationale grenscommissies. In 2013 is toen het proces gestart en de eerste opdracht was om de historische documenten bij elkaar te brengen, hierna zouden de landen een standpunt innemen. Wat uiteindelijk zou moeten resulteren tot een oplossing.
Volgens de minister is dat werk al afgerond en hoopt hij dat beide grenscommissies zo snel mogelijk kunnen vergaderen, zodat dit traject afgerond kan worden en het volgende traject kan starten; en dat is de politieke kant van deze kwestie. Er moet rekening gehouden worden met juridische- en wetenschappelijke aspecten, en de methodiek van de grensbepaling, want alles moet goed op elkaar afgestemd zijn.
“Een ding is zeker, dit is geen regionale aangelegenheid. Dit is een geschil tussen twee Caricom-landen”, zei Ramdin. Hij merkt verder op dat Suriname dit niet tot een Caricom aangelegenheid wil maken, want dit kan het land schaden. Hij vindt het daarom jammer dat er brieven worden geschreven om dit in regionaal verband te bespreken. “Dit besluit om het bilateraal op te lossen is genomen door dezelfde regering, dezelfde partij die nu een brief schrijft naar Caricom.” Hij verwacht niet dat Caricom hierin zal bemoeien.