Suriname moet zich niet laten meeslepen in het conflict tussen Venezuela en Guyana door in een bui van opdringerigheid opnieuw partij te kiezen. Strikt genomen zijn zowel Venezolanen als Guyanezen broedervolkeren op het Zuid-Amerikaanse vasteland. Bovendien heeft Suriname zelf ook een slepend grensgeschil met Guyana. Guyana houdt immers gewapenderhand het Tigri-gebied van Suriname bezet. Reden genoeg voor Suriname om zich neutraal op te stellen. Dit stelt de voorzitter van de PALU, Jim Hok, naar aanleiding van de toenemende spanningen tussen de twee landen.
Militair antwoord
Guyana dreigt met een militair antwoord op de aanwezigheid van een vaartuig van de Venezolaanse kustwacht in de buurt van de offshore-activiteiten. Venezuela verklaarde dat het schip in “internationale wateren” opereerde. De spanningen zijn door dit alles behoorlijk opgelopen. In dit geval zozeer zelfs dat het bureau van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van het Westelijk halfrond het nodig vond om opnieuw zijn steun voor Guyana uit te spreken. Men heeft daar deze keer aan toegevoegd dat “verdere provocaties gevolgen zullen hebben voor het Maduro-regime”.
Bedrogen
Venezuela beweert aan de andere kant te zijn bedrogen bij een uitspraak van een grenscommissie in 1890. Daardoor zou het zijn geweerd uit een gebied dat rijk is aan grondstoffen, waaronder offshore-olie. Dit mineraalrijke Essequibo-gebied beslaat ruim twee derde van Guyana. Ook in Suriname bestaat de opvatting dat de grens door Guyana wordt gemanipuleerd om zo in het voordeel van Guyana uit te komen.
Gewapend conflict
De dreiging van een gewapend conflict is reëel. De PALU vindt het belangrijk dat Suriname zich niet in een positie manoeuvreert waarin het partij moet kiezen. Dit betekent dat wij geen militaire ondersteuning of faciliteiten mogen bieden aan buitenlandse mogendheden zoals de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. We moeten er niet aan meewerken dat Amerikaanse of Britse troepen op Surinaams grondgebied worden gestationeerd. Ook moeten we voorkomen dat ons land wordt gebruikt voor logistieke steun zoals opslag of bevoorrading.
Petro-Caribe
We moeten ons ook niet onder druk laten zetten door de opstelling van de landen van de Caricom. Die zullen vrijwel altijd de zijde van Guyana kiezen, terwijl ze bijna allemaal lid waren van Petro-Caribe. Daarbij stelde Venezuela goedkope brandstof beschikbaar aan de regio, ook aan Suriname.
Geopolitieke machtsspelletjes
Suriname heeft niets te winnen maar alles te verliezen als het zich laat meesleuren in geopolitieke machtsspelletjes. Onze focus moet liggen op het versterken van onze economie, het beschermen van onze soevereiniteit en het waarborgen van vrede en stabiliteit. De beste manier om dit te doen, is door vast te houden aan een strikt neutrale positie en geen ruimte te bieden aan buitenlandse inmenging op ons grondgebied, aldus PALU-voorzitter Jim Hok.
—
Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie
(PALU)
Suriname
info: www.palu.sr