Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) waarschuwt de houders van visvergunningen. ”Als ik erachter kom, dat een vergunninghouder zijn vergunning verhuurt aan buitenlanders, dan zal deze vergunning ingetrokken worden.”
Sewdien geeft aan dat er momenteel 450 SK-visvergunningen zijn en er is al een onderzoek ingesteld om na te gaan welke vergunninghouders hun vergunning hebben verhuurd aan buitenlanders. “We zullen geen boete opleggen, maar de vergunning meteen intrekken.” De minister geeft verder aan dat hij nooit 150 visvergunningen heeft beloofd aan Guyana, want dat is niet mogelijk. “We kunnen geen vergunningen verlenen aan buitenlanders om in Surinaamse wateren te vissen. Volgens de wetgeving is dat niet mogelijk.”
Niet veel kwijt over bezoek
Het ministerie is onlangs, in samenwerking met de WWF, begonnen een database op te zetten. Deze database zal het ministerie een beter zicht geven op de verschillende vergunningen en vissersboten, die opereren in Surinaamse wateren. Volgens hem is er een aantal boten, die opereren met een vervalste vergunning in Surinaamse wateren en al deze gevallen zullen via deze database achterhaald kunnen worden. Minister Sewdien wil niet veel kwijt over het bezoek van de Guyanese minister Zulfikar Mustapha van Landbouw in het weekeinde aan de Guyanese diaspora in Suriname. “Ik heb geen officiële mededeling gehad van zijn bezoek, maar ik heb wel begrepen van de media, dat hij in het weekeinde in Suriname was. Ik kan niets zeggen over zijn bezoek.”
Minister Mustapha sprak bij de Guyanese ambassade enkele Guyanezen. Hij riep zijn landgenoten op hun krachten te geven aan Guyana. De bedoeling was dat de minister ook Guyanese vissers zou spreken op het complex van het Visserij Centrum Commewijne te Nieuw-Amsterdam, maar hij verscheen daar niet.
Geen begrip
Willem Mohamedhoesein, voorzitter van het Visserscollectief, kan niet begrijpen dat Guyana 150 visvergunningen eist van Suriname. “Het is onze rijkdom, onze vis. Waarom moeten dan buitenlanders, in deze de Guyanezen, ervan genieten?” Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft al gezegd, dat hij geen vergunningen heeft beloofd aan de Guyanezen en ook niet ermee bezig is, dan waarom blijft de Guyanese regering op deze kwestie hameren, zegt de voorzitter.
Weinig Surinamers
Mohamedhoesein geeft aan dat er inderdaad heel weinig Surinamers zijn die in deze sector willen werken, maar de Guyanezen moeten geen misbruik maken van deze situatie en visvergunningen eisen. Mohamedhoesein zegt verder dat Surinamers, die hun vergunningen verhuren aan de buitenlanders, aangepakt moeten worden, maar er moet eerst naar de voorwaarden van de vergunningen gekeken worden. “Als blijkt dat een vergunninghouder zijn vergunning niet mag verhuren, dan moet die sowieso beboet worden of moet zelfs de vergunning ingetrokken worden.”