Volgens de Personeelswet mogen ambtenaren niet zomaar ontslagen worden. De staat heeft de toestemming van de ambtenaar nodig om hem te kunnen ontslaan. “Volgens artikel 74, 75 en 76 heeft de staat toestemming van de ambtenaar nodig om hem met ontslag te sturen”, zei DNA-lid Patricia Etnel donderdag in het parlement.
Etnel zei dat als het gaat om reorganisatie, inkrimping en sanering dan kan volgens artikel 69 de president aan ambtenaren ontslag geven. In artikel 69 staat verder dat als de ambtenaren met ontslag gestuurd worden, dan moeten de artikelen 74, 75 en 76 van de Personeelswet in werking treden. In deze drie artikelen staat dat voordat de ambtenaren met ontslag gestuurd zullen worden, er toestemming nodig is van deze mensen. “Dus als de minister 6000 mensen met ontslag wil sturen, dan moet er toestemming gevraagd worden aan deze mensen.”
Vervolgens gaf Etnel aan dat als de ambtenaren eens zijn met ontslag, dan moet er ook wachtgeld gegeven worden aan deze mensen, waarbij de 24 maanden regeling van toepassing zal zijn. Pas na de 24 maanden kan er dan aan deze mensen ontslag gegeven worden. “Deze mensen kunnen dus niet zomaar brodeloos gemaakt worden.” Na de wetswijziging, die voorgesteld is door de minister, zal hij niet in staat zijn ambtenaren eigendunkelijk ontslag te geven. Ook de lonen van de 6000 ambtenaren mag niet zomaar stopgezet worden, want in artikel 78 staat dat de ambtenaar de gelegenheid moet krijgen om zich te verweren en zich te beklagen tegen het besluit van de minister.
Het DNA-lid gaf aan dat lonen van ambtenaren niet stopgezet mogen worden, omdat zij zich niet hebben geregistreerd. “Lonen van ambtenaren mogen niet volledig ingehouden worden, maar wel een bepaald deel.” Zij was van mening dat na de aanname van deze wijziging aan de wet er heel wat rechtszaken aangespannen zullen worden tegen de staat. Mensen zullen deze wijziging ook naar het Constitutioneel Hof sturen voor toetsing. “Deze wijziging zal zeker weg geschrapt worden.” “Dan zal dit weer een grote blamage zijn van de staat.”
De parlementariër haalde ook aan dat de overheid met de wetswijziging probeert om het overheidsapparaat te saneren en besparingen te doen, maar de overheid bespaart niet op haar eigen uitgaven. “Er kunnen ook op andere gebieden bespaard worden, maar dat gebeurt niet.” Bepaalde mensen ontvangen Amerikaanse dollars, maar de staat wil ten koste van de arme ambtenaren besparen.