De minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Albert Jubithana, zegt het te betreuren dat weer eens een vlucht van KLM moest uitwijken naar buurland Frans-Guyana, doordat er een tekort is aan luchtverkeersleiders.
Jubithana houdt de samenleving voor, tijdens de regering persconferentie van donderdag 25 mei dat er sinds 2013 een achterstand is in de opleiding voor luchtverkeersleiders en dat er in ons land momenteel 43 luchtverkeersleiders zijn. De luchtvaartdienst zou over 80 luchtverkeersleiders moeten beschikken. De minister van TCT verklapt dat er 22 personen zijn die klaar zijn voor de opleiding, maar dat het tenminste negen maanden zal duren alvorens zij de opleiding kunnen afronden. “Maar het gaat hier om luchtverkeersleiders en geen functionarissen die je achter een paneel zet. De luchtverkeersleiders begeleiden de vliegtuigen en het gaat om mensenlevens”, zegt Jubithana.
De TCT-minister geeft ook aan dat er met de bond van de luchtverkeersleiders is gesproken en ook individueel met de medewerkers gesprekken zijn gevoerd. “We zitten samen met hun in overleg, met ondersteuning van het overlegorgaan. Er zijn afspraken gemaakt, maar moeten constateren dat het lijkt op een stille protest”, zegt Jubithana.
Deze conclusie trekt hij samen met het overlegorgaan, omdat men geen andere luchtverkeersleiders kan bereiken als er een ziekmelding is op de afdeling. Er is volgens de minister over een weer gezocht naar oplossingen en met verschillende afdelingen getracht het tekort op te vangen. Uiteindelijk is de hulp van het ministerie van Defensie ingeschakeld, maar dat kan ook niet zomaar benadrukt Jubithana omdat Casas, de luchtvaartautoriteit in Suriname, toestemming moet geven. Jubithana benadrukt dat het opleiden van de toekomstige luchtverkeersleiders geen snelle traject is, omdat het hier gaat om de veiligheid van mensen.
Ook de president Chandrikapersad Santokhi zegt het pijnlijk te vinden dat vliegtuigen die richting Suriname zijn, moeten afwijken omdat er een tekort is aan personeel. “Het is niet de eerste keer, maar zal ook niet de laatste keer zijn. We moeten dit structureel oplossen”, zegt Santokhi. Hij benadrukt dat het niet goed is voor ons land dat vliegtuigen moeten afwijken en verduidelijkt dat het ook niet goed voor ons imago is en al helemaal niet voor onze toerismesector. “Dit moet serieus worden aangepakt”, geeft Santokhi nog mee.