Het incident waarbij journalist Jason Pinas is mishandeld door beveiligingsmensen van vicepresident Ronnie Brunswijk is niet voor bespreking op de agenda van de reguliere vergadering van de Raad van Ministers geplaatst. Dit vertelde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking woensdag aan journalisten voor aanvang van de wekelijkse bijeenkomst van de raadslieden.
Ramdin zegt dat de zaak de aandacht van de president heeft en zal worden besproken in regeringstop. Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera om een reactie gevraagd, zegt dat deze kwestie door de justitiële autoriteiten zal worden aangepakt. De naopsporing moet op een correcte wijze geschieden om tot een oordeel te komen, meent de bewindsvrouw. Wat betreft beveiligingsambtenaren bij de Dienst Nationale Veiligheid zijn zij verantwoording schuldig aan het Kabinet van de President.
Mathoera zegt dat veiligheidsmensen een speciaal diensthoofd hebben die de taken van deze manschappen monitort. “Ik keur dit af. Dit had nooit moeten gebeuren, de justitiële autoriteiten moeten de zaak grondig onderzoeken en er moet gerechtigheid geschieden”, zei Mathoera strak. Mathoera, die ex-politiecommissaris is, zei dat journalisten alle vrijheid moeten hebben om hun werk op een correcte wijze uit te oefenen. Vooral omdat de media een van de belangrijkste schakels zijn bij het overdragen van informatie aan de samenleving, waarvan eenieder deel uitmaakt.
Geen oordeel
Minister Kenneth Amoksi zegt dat hij geen waardeoordeel kan vellen over het incident. Hij stelt dat Pinas de wettelijke procedure moet volgen, wat al gebeurd is. Over de kwestie waarbij een agent die de aangifte van de journalist heeft opgenomen, gezegd zou hebben dat hij mishandeld is vanwege zijn eigen schuld, verduidelijkt Amoksi dat de ambtenaar helemaal niet zo te werk hoorde te gaan in geval dit op waarheid berust. Welke maatregelen er getroffen zullen worden tegen de beveiligingsambtenaren die vermoedelijk politieambtenaren zijn, wil de bewindsman niet zeggen. Hij stelt dat hij niet vooruit wil lopen op het onderzoek dat nu in volle gang is.
De redactie verneemt dat de zaak intussen bij de afdeling Onderzoek Personele Zaken is beland door tussenkomst van de korpsleiding. Pinas vertelde gisteren in een interview, dat viraal ging op verschillende mediaplatformen, dat hij afgetakeld is. Hij zou gewurgd, geschopt en getrapt zijn op verschillende delen van zijn lichaam. Ook zouden de veiligheidsmensen zijn mobiele telefoon op brute wijze hebben afgepakt. Naar de redactie verneemt, is er woensdag in de vroege ochtend gepoogd het toestel aan Pinas te overhandigen. De journalist zou dit geweigerd hebben. Het nieuws over het voorval heeft inmiddels de aandacht van internationale media getrokken.