“Als er niet genoeg leerkrachten zullen zijn, dan zullen we creatief moeten denken en anderen vragen, zoals gepensioneerde leerkrachten en studenten van de universiteit”, zei minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vrijdag tijdens een persconferentie over het verzorgen van lessen in de grote vakantie.
De bewindsman benadrukte dat er hierbij een beroep gedaan zal worden op de schoolleiders en de leerkrachten om een nationaal vraagstuk dat iedereen raakt. “Het gaat om onze kinderen met een leerachterstand, die ontstaan is door verschillende redenen.” “Er zal dus op een nette manier een beroep gedaan worden.”
Volgens hem zijn er wel genoeg schoolleiders en leerkrachten, die zich zullen beschikbaar stellen voor dit initiatief van het ministerie. De onderwijsgevenden zullen zeker vergoed worden voor het werk. “Wie niet wil, die gaan we niet dwingen.” “We willen het hoofddoel bereiken en dat is de leerachterstand bij de kinderen weg te werken.” “We kunnen dit niet accepteren als natie.”
Het ministerie zal twee innovatieve projecten lanceren, die gericht zullen zijn op het verminderen van leerachterstanden onder leerlingen in het basisonderwijs. Deze projecten zijn ontwikkeld naar aanleiding van de resultaten van de Peilingstoetsen, die eind maart zijn afgenomen en aangetoond hebben dat veel leerlingen de overgangsnormen niet zullen halen en dreigen te blijven zitten. Om deze leerlingen te ondersteunen, introduceert het ministerie Herkansings- en Extra Aandacht scholen.
Op de Herkansingsscholen zullen de vakken Rekenen en Taal worden verzorgd van 19 tot en met 30 augustus van 8.00 uur tot en met 12.00 uur. Het Herkansingsexamen is op 2 en 3 september. Op de Extra Aandacht scholen zullen de vakken Lezen, Schrijven en Rekenen worden verzorgd van 26 augustus tot en met 20 september van 8.00 uur tot en met 11.30 uur. Vanaf oktober zijn de lesdagen iedere zaterdag van 08.00u -11.30u.