Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft zich de afgelopen tijd veel gericht op het onderwijs in districten buiten Paramaribo. Vooral in het binnenland van Suriname dient er een grote inhaalslag gemaakt te worden met betrekking tot ontwikkeling van de onderwijssector. Onderwijsminister Marie Levens heeft tijdens een persconferentie meegedeeld wat de laatste ontwikkelingen zijn in bepaalde districten.
Zo ging de minister in op de bouw van een school in Marowijne, waar de vorderingen gestaag lopen. Maar ook verder in het gebied en in het binnenland is in het afgelopen jaar een start gemaakt met de bouw van nieuwe scholen en lokalen. Daarnaast heeft het ministerie een selectie gemaakt van zeven scholen die in slechte staat verkeren, zodat de renovatie kan beginnen. Er is landelijk een upgrade nodig van toilettengroepen van scholen. De minister zegt dat een school niet dezelfde toiletten kan hebben zoals burgers die thuis hebben. Honderden mensen maken gebruik van toiletten op school. Daarom dienen die steviger te zijn. Het ministerie heeft een aanvang gemaakt met de bouw van 110 toiletgroepen, die allemaal stevigere modellen zullen hebben. Het is een grote investering, zegt Levens, zonder het precieze bedrag uit de doeken te doen.
Enorme schuld levert stagnaties op
Levens geeft toe dat de ontwikkelingen niet snel genoeg plaatsvinden, met betrekking tot nieuwbouw van scholen. Zo staat een Natin-school half afgebouwd in Commewijne. Er zijn nog meer gebouwen die niet zijn afgemaakt. De stagnatie is vooral te wijten aan de enorme schuld die het ministerie heeft. Volgens de minister is dat ruim SRD 256 miljoen. In dit bedrag zijn ook de openstaande schuld aan bouw-bedrijven en aannemers. Zij staken het werk, zolang de volgende tranche niet is betaald. Vooral het binnenland heeft een grote behoefte aan nieuwe scholen. Toch wil het ministerie, naar zeggen van Levens, ontwikkeling brengen met de weinige middelen. Daarom zijn de eerste beschikbare laptops vanuit dit ministerie, ter beschikking gesteld van onderwijsgevenden in het binnenland. Het gaat om ruim 2.500 laptops.
Westen heeft ook problemen
Ook districten in het westen van Suriname zitten met problemen. Zo zit Coronie met een tekort aan leerkrachten. Veel van de huidige docenten moeten dagelijks vanuit Nickerie afreizen om les te geven in het kokosdistrict. Da afstanden zijn groot. Daarom heeft het ministerie geïnvesteerd in containerwoningen voor leerkrachten, zodat zij een permanentere vestiging kunnen krijgen in het district. De districtscommissaris zoekt een locatie uit, waar de woningen geplaatst kunnen worden. Er is ook geen middelbare school in Coronie, waardoor studenten van dit niveau dagelijks naar Nickerie moeten reizen. Het ministerie wil daarom alvast van start gaan met het eerste leerjaar van het middelbaar onderwijs in Coronie, zodat studenten de lange reis niet hoeven te maken.