Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zal met het ‘Fosten Kukru Fesa’, dat georganiseerd zal worden op 2, 3 en 4 september op het Onafhankelijkheidsplein, proberen het belang van cultuur te laten zien aan de samenleving.
“We moeten beseffen dat cultuur heel belangrijk is en dat cultuur ons bij elkaar brengt”, zei minister Marie Levens woensdag tijdens een persconferentie, die gehouden is in het Cenasu-gebouw.
De minister gaf aan dat het ‘Fosten Kukru Fesa’ een festival wordt, waarbij de keuken van de verschillende etnische groepen aan de orde gesteld zal worden. Het lijkt wel op een eenvoudig ding, maar als we de verschillende gerechten niet hadden, dan zouden we ook niet naar elkaar toe gegroeid zijn.
“Denk maar aan het phagwafeest. Iedereen doet mee, iedereen drinkt mee, iedereen eet mee, iedereen geniet. Denk aan alle andere cultuuractiviteiten, zoals bodo, kerst, Divali, noem maar op. We eten allemaal samen. We brengen familie, vrienden, buren samen en we eten.”
Levens benadrukt dat als dit weg zou vallen, dan zouden we een arme samenleving zijn. Als we praten over verarming van de samenleving, dan denken we meteen aan economische verarming. Zij vindt dat we liever economisch arm zijn, maar liever niet cultureel arm. In cultuur zitten de normen en waarden, die we naar elkaar toe uitstralen. We houden van elkaar, we respecteren elkaar, we respecteren de verschillende culturen in het land en de verschillende godsdiensten.
Ook de buitenlanders en toeristen koppelen Suriname aan de lekkere en verschillende gerechten, die we hier te bieden hebben. Iedereen eet mee, want niemand heeft problemen om roti of een stuk pom te eten. “Er zijn wel af en toe etnische spanningen in Suriname, maar geen rassentegenstellingen, die wel plaatsvinden in andere landen, maar dat gebeurt hier niet.”
We kunnen zonder cultuur het niet hebben over onderwijs. Cultuur is de basis van onderwijs. Ik blij met het ‘Fosten Kukru Fesa’. Ik weet nu al dat het een groot succes gaat worden en ik hoop dat dit jaarlijks wordt georganiseerd, aldus de minister.
Directeur Roseline Daan van het directoraat Cultuur geeft aan dat de manier en gewoonten, waarmee voedsel voorheen bereid werd door onze ouders en voorouders niet verloren mag gaan. Daarom wordt dit festival georganiseerd.
“Wat er toen was, mag niet verloren gaan.” Suriname heeft geen eigen festival, dat gedragen wordt door de overheid, dus met dit festival willen we ook toeristen aantrekken. Er is een aantal organisaties van verschillende etnische groepen benaderd om eten te bereiden op de authentieke wijze op het
Onafhankelijkheidsplein en dit alles zal te koop aangeboden worden. Verschillende muziekformaties zullen optreden op deze drie dagen. Op 2 september beginnen de activiteiten om 15.00 uur en duren tot 00.00 uur. Op de volgende twee dagen beginnen de activiteiten om 12.00 uur en duren tot 00.00 uur.