Vrouwen van het dorp Pierre Kondre creëren werkgelegenheid en andere ontwikkelingskansen met de Coöperatie Asajaka Weno Verwerking U.A. Voorheen waren zij verenigd in een vrouwenorganisatie waar zij zich voornamelijk schoolden in de landbouw en daaraan gerelateerde technieken. Claudia Maatsen, voorzitter van de coöperatie, vertelt dat de meeste leden in de landbouw kundig zijn. “De dorpelingen hebben al langer dan 30 jaar ervaring in de ananasteelt. In februari 2021 hebben wij besloten over te gaan tot ananasverwerking. Wij hebben begin mei een training gevolgd om ananas te verwerken tot eindproducten, zoals jam, stroop, sap en pulp.” Ananasverwerking lag ook voor de hand omdat dit een goede afzet bood voor de oogsten van het dorp. “Sommige tijden hadden de telers geen afzet. Soms kwamen opkopers hun afspraken niet na, waardoor wij veel verlies leden. Nu is de verwerking dicht bij huis, dus wij kopen de oogst gelijk op”, zegt Maatsen. De coöperatie koopt op van de achttien leden van de Agro Coöperatie Redi Doti en Pierre Kondre, die voornamelijk uit mannen bestaat.
|
Het eerste doel is om
werkgelegenheid te creëren voor dorpelingen en anderen van omliggende dorpen. Momenteel zijn er dertien leden, maar er zijn inmiddels meerdere aanmeldingen die binnenkort worden toegelaten. Sinds de officiële oprichting heeft de organisatie niet stilgezeten. Zo zijn er fondsen gezocht om een verwerkingsunit op te zetten met machines die voldoen aan de standaarden voor voedselverwerking. Dit ging niet van een leien dakje. “Wij hebben via het KMO-fonds (Klein- en middelgrote ondernemingen fonds) en banken gezocht naar manieren om aan fondsen te komen. En eerlijk gezegd, zijn wij erachter gekomen dat men met de mond zegt hoe gemakkelijk het is voor kleine ondernemingen om aan fondsen te komen, maar in de praktijk is het niet zo gemakkelijk voor dorpsgemeenschappen”zegt Maatsen.
Organisaties die vanuit dorpen opereren hebben geen eigendoms- of hypothecaire uittreksels, waardoor zij geen onderpand kunnen aandragen voor kredieten, legt de voorzitter uit. “In ons geval moeten wij werken met een toestemming van het dorpsgezag, maar dat is niet ideaal, omdat je als het ware jouw dorp als onderpand zet. Dus wij zien dat momenteel als een obstakel.” Ten tijde van dit gesprek wordt de laatste hand gelegd aan het gebouw waar er na de grote oogst die over enkele maanden begint, de eindproducten vervaardigd zullen worden. Er is momenteel ruimte voor ruim zeven werknemers. Maar er zijn al plannen voor uitbreiding. “Wij hebben veel meer in petto en willen gaan naar ruimte voor 20 personen”, zegt Maatsen vastberaden. “Dit is maar het begin.” De producten zijn vooralsnog puur biologisch, zonder conserveermiddelen. “Eigenlijk willen wij dat zo houden, maar wij zien ook graag dat de producten langer meegaan”, aldus Maatsen.
Roline Arupa is een van de leden van de coöperatie. Zij is zowel ananasteler als -verwerker. Haar dromen reiken een eind verder. Waar Maatsen voorlopig heel graag de distributie wil uitbreiden naar zoveel mogelijk winkels, denkt Arupa ook aan export. “Mi wani a coöperatie fu go moro hei.” Zij heeft redenen genoeg om groot te dromen. Voor de oprichting van de coöperatie leed zij verlies van opkopers die hun afspraken niet nakwamen, een gebrek aan afzet en zij had geen stabiel inkomen. Tegenwoordig heeft zij genoeg afzet voor haar producten. Ook is er werkgelegenheid, niet alleen voor haar, maar ook haar zeven kinderen. “Zij helpen na school met de oogst en het onderhoud van de kostgrond en genieten ervan, maar zij komen ook werken in het verwerkingsbedrijf.”
De coöperatie werkt er verder aan dat er ook buiten de oogstseizoenen een inkomen is voor de leden. Om hieraan te voldoen, zullen er ook andere fruitsoorten worden verwerkt, naast het hoofdproduct ananas. Asajaka Weno is Caraïbs en staat voor ‘samen doen’. Deze naam staat symbool voor de inheemse identiteit van de leden die niet bij de pakken neerzitten, maar de hand uit de mouwen steken om hun ontwikkeling ter hand te nemen, zegt Maatsen.