“Ik maak me zorgen en ik vraag me af of we wel genoeg tijd zullen hebben om het electoraat het nieuwe systeem uit te kunnen leggen”, zegt directeur Nasier Eskak van Binnenlandse Zaken (BiZa) over de wijziging van de Kiesregeling. Deze is nog steeds niet in behandeling is genomen door het parlement.
Eskak beaamt dat de organisatie van de verkiezingen in 2025 voor heel wat uitdagingen zal zorgen. De organisatie zal helemaal afhangen van de wijziging van de kiesregeling. “Het hangt van af op welke manier de kieswet gewijzigd zal worden en voor welk model er gekozen zal worden.” Het zal BiZa wel lukken om de verkiezingen te organiseren, maar hij kan niet garanderen dat het volk genoeg geïnformeerd zal kunnen worden over de wijziging. “De uitdaging zal zitten in de uitleg van het nieuwe systeem aan het electoraat en de politieke partijen, zodat er geen fouten gemaakt worden bij het aanmelden en indienen van de lijsten.”
Eskak kan niet aangeven hoeveel tijd er nodig zal zijn om het nieuwe systeem uit te kunnen leggen aan het volk, maar dit zal zeker voor een enorme uitdaging zorgen. Met nog minder dan twee jaren te gaan is de wijziging van de kieswet nog niet in behandeling genomen. “Ook de behandeling van de kieswet in het parlement kan een paar maandjes in beslag nemen.” De directeur weet niet voor welk systeem er gekozen zal worden, maar hij verwacht nu wel actie van de regering.
De artikelen 9 en 24 van de kieswet zijn door het Constitutioneel Hof op 5 augustus 2022 ongeldig verklaard, omdat deze twee artikelen geen weerspiegeling zijn van een gelijkwaardig kiesrecht. Artikel 9 gaat over de zetelverdeling en artikel 24 gaat over de grenzen van de kiesdistricten.