Er zullen mogelijk geen verkiezingen gehouden worden op 25 mei 2025. “We zijn al laat, want voor 25 mei 2023 zou de kieswet al aangenomen moeten zijn voor een goed verloop van de verkiezingen”, zegt politicus Jennifer Van Dijk-Silos in LIM FM.
Van Dijk-Silos geeft aan dat de huidige regering de meeste DNA-leden heeft in het parlement en er is nog geen wettig kiesstelsel, dus het is best wel mogelijk dat de zittingstermijn van deze regering verlengd wordt. “Dit zal legaal zijn, omdat het een bijzondere omstandigheid is. Er is geen geldende kieswet.”
De artikelen 9 en 24 van de kieswet zijn door het Constitutioneel Hof ongeldig verklaard, omdat deze twee artikelen geen weerspiegeling zijn van een gelijkwaardig kiesrecht. Artikel 9 gaat over de zetelverdeling en artikel 24 gaat over de grenzen van de kiesdistricten. Zij meent dat er mensen zijn in de samenleving die voorstellen hebben gedaan, zodat de verkiezingen van 25 mei 2025 niet haalbaar zullen zijn. “Ik weet niet of het bewust of onbewust wordt gedaan, maar het zijn mensen met heel veel kennis over deze zaken. Bepaalde van deze zijn zelfs adviseurs van de president, dan denk ik niet dat het onbewust is.”
De politicus haalt aan dat het volk moet zorgen dat er op 25 mei 2025 verkiezingen gehouden worden. Hierbij moet de kiesregeling zo snel mogelijk gewijzigd worden en moet er een concept kieswet klaar liggen. Door de wijziging van deze artikelen zullen er natuurlijk meerdere artikelen gewijzigd moeten worden. Het wordt dan een fundamentele wijziging van de wet. Van Dijk-Silos stelt voor dat de regering zich vooralsnog alleen focust op het wijzigen van deze twee artikelen en de andere zaken kunnen na de verkiezingen gewijzigd worden.
Bij een fundamentele wijziging van deze wet zullen de politieke partijen niet voorbereid zijn om campagnes te voeren, de organisatie van Binnenlandse Zaken moet ook ready zijn voor heel wat wijzigingen. “We moeten focussen op de artikelen waarover het Constitutioneel Hof heeft geoordeeld. En we moeten gaan naar een simpele wijziging.”
Van Dijk-Silos, die ook een jurist is, denkt dat de regering wil gaan naar een parlementair kiesstelsel, maar dat hoeft nog niet. “De kiesregeling moet werken, dat is nu een prioriteit. Het volk moet eisen voor een nieuwe kiesregeling.” Zij heeft voorstellen en een concept kieswet vervaardigd. Volgens het Constitutioneel Hof moet de waarde van een stem van elke stemmer ongeveer gelijkwaardig zijn. “Er mag een verschil onderling van 10 procent zijn, maar niet meer dan dat, dan is de democratie niet geschaad. Nu zijn het scheve verschillen.”
Volgens haar concept zullen de grenzen niet meer gelden voor de kiesdistricten en een andere zetelverdeling toegepast worden, waarbij er rekening gehouden wordt met de kiespopulatie. “Het model van mij is een aanzet. Het geeft een idee wat je wel kan doen. De normen van het Constitutioneel Hof zijn gehanteerd.” Zij heeft modellen gezien van bepaalde politieke partijen, maar deze houden geen rekening met de grenzen van kiesdistricten. “Artikel 24 is vervallen en mensen negeren dit. Het is typisch van politieke partijen, want zij denken aan hun partijbelang. Ze zien stemmen verliezen door dit systeem.”