Wereldwijd maken verschillende landen zich klaar voor een mogelijke recessie op de economie. Grote tech bedrijven zoals Google, Microsoft, Meta en Amazon hebben duizenden mensen al met ontslag gestuurd. De bedrijven willen allemaal kosten besparen op een economie die nu moeizaam aan het groeien is door inflatie en stijgende kosten wereldwijd.
Deze mogelijke recessie kan zeker ook impact hebben op landen als Suriname. Volgens Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten is het nog even de kat uit de boom kijken en spreken economisten van een ‘vermoedelijke recessie’ omdat dat nog bewezen moet worden. “In de afgelopen maanden van 2022 zien we dat de rente in de wereld is gaan stijgen. De rente, dus de vergoeding op kapitaal, als deze stijgt, betekent dit dan dat het minder rendabel is om uit te zetten. Dus uitgeven als een lening”, legt Debipersad uit. Dat betekent ook dat ondernemen ook minder winstgevend is en sparen nauwelijks of weinig wordt gestimuleerd. “Het moet moment dat het geld minder beschikbaar is om te investeren en ook duurder wordt, geeft het eigenlijk een sein dat alleen bepaalde ondernemingen in aanmerking komen voor kapitaal.”
Deze ondernemingen krijgen de kans om verder te groeien tot een succes. Grote landen zoals China, Amerika en landen binnen Europa hoeven niet meteen last te krijgen van de recessie op basis van het beleid dat zij uitstippelen, echter heeft hun besluit wel invloed op ontwikkelende economieën zoals in landen als Suriname. “Wat zij daar beslissen zal dus door trikkelen naar ons”, zegt Debipersad. Suriname doet mee aan de globaliserende wereld en leveren we als land grondstoffen en diensten voor de wereld en zijn dus afhankelijk van het besluit dat China zal nemen op grondstoffen. In China is het nog niet duidelijke hoe de economie zich daar verder zal ontwikkelen omdat zij nog gebukt gaat onder de gevolgen van de Covid-19 Pandemie en de nieuwe besmettingen. ‘We weten dus nog niet exact wat de opstelling zal zijn van China in deze. Gaat China meer grondstoffen nodig hebben of gaat zij juist meer investeren in opkomende economieën. Wat China de afgelopen jaren heeft gedaan in landen zoals Suriname”, merkt Debipersad op.
Het is dus onzeker welke impact de mogelijke recessie kan hebben op Suriname als grote landen met wie ons land zaken doet, ook nog geen duidelijk besluit hebben genomen hoe ze de inflatie kosten zullen trotseren. Het kan dus betekenen dat Suriname naarstig op zoek zal moeten gaan naar andere handelspartner of investeringspartners. “Dat betekent dat het dubbel zo zwaar kan worden voor Suriname, tenzij we snel ons werk doen en richtig besluiten nemen”, merkt de VES-voorzitter op.
Maar alvorens dat aangepakt wordt moet Suriname ook gaan werken aan het verbeteren van ons ondernemersklimaat. Dit ligt volgens Debipersad in handen van de minister van Economische Zaken, die hiervoor zorg moet dragen. Ook het schuldenvraagstuk is iets wat zo goed en snel als mogelijk door de minister van Financiën aangepakt moet worden. Doordat we met het schuldenvraagstuk zitten kan Suriname niet aan ‘vers kapitaal komen’. Deze hebben wij als land nodig om ondernemen in Suriname te kunnen stimuleren. “Zolang we zaken uitstellen komen we niet vooruit als land. We hebben een geschiedenis achter ons met verschillende recessies. Des te meer redenen om snel wakker te worden als land om beslissingen te nemen.
Voor Debipersad wordt er nog weinig beleid uitgestippeld door de regering om de mogelijke recessie te kunnen overleven. Er is volgens Debipersad nog veel vaagheid in de besluitvorming van de regering en dat sommige ontwikkelingen bijna alarmerend te noemen is. “Maar het lijkt alsof vanuit de regering zij meer tijd nodig hebben om dit te kunnen begrijpen”, zegt de VES-Voorzitter.
Volgen het IMF lijkt het erop dat 2023 geen jaar van wereld recessie zal worden en kijkt bijna optimistisch naar 2023. De geprojecteerde inflatie zal juist in 2023 afnemen en voorspelt men dat de wereld inflatie van 8.8 procent in 2022 zal afnemen naar 6.6 procent in 2023 en voor 2024 moet het naar 4.3 procent dalen. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne drukt nog steeds zwaar op wereldeconomieën, maar doordat de dalend trend die de wereld inflatie aan het tonen is, lijkt de druk langzamerhand af te nemen. Maar, zegt het IMF in haar laatste prognose, dat landen met een zware schuld toch nog gebukt gaan onder een economische crisis. Daarom roept IMF op tot versterking van de schuldherstructurering en is ook van mening dat sommige landen in alle waarschijnlijkheid moeite zullen hebben om hun schulden af te lossen zonder preventieve maatregelen.
Het IMF tikt ook verschillende regeringen op de vingers omdat ze probeerden de economische druk te verlichten met al te algemene maatregelen die het risico liepen de inflatie aan te wakkeren. “Fiscale steun moet beter worden gericht op degenen die het meest worden getroffen door verhoogde voedsel- en energieprijzen, en brede fiscale steunmaatregelen moeten worden ingetrokken”, aldus het IMF.