Monique Pool, directeur van het Green Heritage Fund Suriname, merkt het gebrek aan oceaanbeleid op in de plannen voor de ontwikkeling van offshore olie- en gasvelden. Volgens Pool heeft Suriname zich via het Kyotoprotocol verplicht om delen van zijn zeegebied te beschermen en zij benadrukt dat deze toezegging in de praktijk gerealiseerd moet worden.
Om effectief bij te dragen aan natuurbehoud stelt Pool in gesprek met ABC televisie dat multinationals een deel van de kosten voor milieubescherming zouden moeten dragen. Ze noemt Brazilië als voorbeeld, waar Petrobras verplicht is te investeren in dierenonderzoek en rehabilitatie. Over een periode van 30 jaar heeft dit in Brazilië geresulteerd in een totale investering van USD 500 miljoen.
In Brazilië is Petrobras wettelijk verplicht om aanzienlijke bijdragen te leveren aan milieubescherming als onderdeel van hun offshore-exploitatie. Deze verplichtingen omvatten onder andere investeringen in onderzoeksprojecten naar de impact van oliewinning op zeezoogdieren, zoals walvissen en dolfijnen en programma’s voor het rehabiliteren van kwetsbare diersoorten die door industriële activiteiten worden verstoord.
Daarnaast zijn er strikte protocollen voor monitoring en rapportage, waarbij Petrobras regelmatig data moet verzamelen over het milieu en de biodiversiteit in hun operationele gebieden. Door de jaren heen heeft Petrobras hieraan meer dan USD 500 miljoen besteed, wat heeft bijgedragen aan een beter begrip van de ecologische gevolgen van olie-exploitatie en het herstel van getroffen ecosystemen langs de Braziliaanse kust.
Pool pleit ervoor dat de Surinaamse regering een vergelijkbare verplichting oplegt aan TotalEnergies. Dit bedrijf heeft onlangs een Finaal Investeringsbesluit (FID) genomen om USD 10,5 miljard te investeren in de ontwikkeling van Surinaamse olievelden.
Binnenkort zet Pool een stap terug als directeur van het Green Heritage Fund Suriname, dat in 2025 zijn 20-jarig bestaan viert. De organisatie, volledig Surinaams, heeft in deze periode haar waarde en inzet voor natuurbehoud ruimschoots bewezen.