“Morgen gaan wij opschalen in stad en district. Het volk is boos en er komt maar geen antwoord”, zei actievoerder Sergio Gentle dinsdag in een live videoprogramma aan het einde van de protesten in de binnenstad van Paramaribo. Hij merkt op dat er mogelijk een totale lamlegging zal plaatsvinden.
“De mensen zijn geïrriteerd. If a sani e bos tamara dan ai bos.” De activisten protesteren tegen de steeds moeilijker wordende financieel-economische situatie, het recente grote schandaal bij de Centrale Bank van Suriname en het Ministerie van Financiën en Planning.
Er is onder andere geëist dat de minister van Financiën en Planning op non actief gesteld wordt als hoofdverantwoordelijke bij het departement dat verantwoordelijk is voor alle financiële transacties van de Staat. Ook is geëist dat het staatshoofd en alle andere belanghebbende autoriteiten verantwoording afleggen voor de financiële blunder en het nepotisme.
Arrogante regering
“Ik zal de strategie voor morgen niet prijsgeven. U ziet wel wat het morgen wordt”, merkt Gentle op. Hij stelt dat er een brief is geschreven als reactie op de uitnodiging van de president die de protesterenden heeft opgeroepen voor het voeren van dialoog. Gentle zegt dat er niet zal worden ingegaan op het verzoek van president Chandrikapersad Santokhi, omdat de regering zich onbetrouwbaar heeft opgesteld de afgelopen tijd.
De activisten willen ook niet achter gesloten deuren in overleg treden, maar in het bijzijn van alle media. “De regering heeft zich arrogant opgesteld. Ze heeft nooit de behoefte gehad om de samenleving te informeren over wat er gebeurt in die regering en over stappen die er zullen worden genomen.” De actievoerder zegt dat het volk daarom genoodzaakt is de beleidsmakers op andere gedachten te brengen.
Tevreden met opkomst
Actievoerder Raoul Hellings zegt tevreden te zijn met de opkomst van het publiek bij de protesten die sinds maandag zijn gestart. Hij merkt op dat het volk toont dat het bereid is een duidelijk signaal te geven aan de regeerders.
“We verwachten niets minder dan dat het beter kan gaan morgen, omdat het drukker zal worden. Hellings zegt dat er vaker dreigementen naar hem en Gentle zijn geuit. “We worden vanaf het moment waarbij wij de politiebond hebben overgenomen beknot in het functioneren en het vrijelijk uiten van onze mening.”
Dreigementen zijn volgens Hellings, die ook politietopper is, geen nieuwigheid. Hij stelt zijn focus niet te richten op dreigementen. Hij stelt zich nu te focussen op de protestacties. “We zijn nu bezig met een actie van het volk. Als men die actie wil doordrukken. Ik heb genoeg juridische kennis in huis en we weten hoe wij de zaken juridisch moeten aanpakken. Dus daarover gaan wij ons niet eens zorgen maken”, merkt Hellings kritisch op. Het is voor nu voor hem belangrijk dat Suriname op rails komt en dat er invulling wordt gegeven aan de eisen die de actievoerders hebben gesteld.
De regering heeft 48 uur gekregen om de eisen na te komen. Hellings zegt dat de massa is opgeroepen om te protesteren bij het regeringsgebouw. “Wij wachten de 48 uur af en als het voorbij is en de zaken niet ingewilligd zijn, kijken wij hoe verder. Wij hebben genoeg strategieën in huis.”