Mwale Medical & Technology City (MMTC), een uitgebreid technologiepark en medisch metropool in Kenia, wil graag de Surinaamse gezondheidssector ondersteunen door middel van hoogtechnologische investeringen.
Een delegatie onder leiding van CEO Julius Mwale heeft op maandag 20 mei haar plannen voorgelegd aan president Chandrikapersad Santokhi, in aanwezigheid van volksgezondheiddirecteur Rakesh Gajadhar Sukul. Mwale Medical & Technology City vertegenwoordigt in Kenia een totale investering van USD 2 miljard.
De ontmoeting met het Surinaamse staatshoofd markeerde de voortzetting van een vruchtbare samenwerking die begon met gesprekken in Guyana. “We hebben de president twee maanden geleden in Guyana ontmoet, en hij heeft ons uitgenodigd om naar Suriname te komen”, aldus CEO Mwale. Hij zegt dat er met president Santokhi vervolggesprekken zijn gevoerd betreffende de plannen van Mwale Medical & Technology City om een duurzaam partnerschap op te bouwen en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de gezondheidszorg in Suriname. Mwale noemt de ontmoeting met president Santokhi positief. “Hij was blij om ons weer te zien.”
Tijdens het gesprek met het staatshoofd is de ambitie van het Keniaans bedrijf duidelijk benadrukt; het bouwen van slimme steden, verbeteren van ziekenhuisfaciliteiten en bevorderen van medisch toerisme om de Surinaamse gezondheidsinfrastructuur te versterken. Door middel van strategische investeringen en samenwerkingen met lokale belanghebbenden, beoogt Mwale City een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van het land. Zij is thans bezig haar vleugels uit te slaan naar 12 landen in Afrika, waar er op 18 locaties net zoveel steden worden gebouwd. Naast investeringen in onder meer Zuid-Afrika, is men nu ook hard op weg naar het Amerikaanse continent.
“In Suriname willen we de mogelijkheden verkennen en kijken hoe we samen kunnen werken om het gezondheidszorgsysteem vooruit te helpen”, laat Mwale optekenen. Met directeur Gajadhar Sukul is dan ook van gedachten gewisseld over de urgente kwesties binnen het gezondheidssysteem. Afgesproken is dat de delegatie vier ziekenhuizen zal bezoeken. Volgens CEO Mwale zal de mogelijkheid worden bekeken om verpleegsters en artsen naar Suriname te halen. Het project zal binnen drie tot zes maanden van start gaan, na zorgvuldige planning en financiering door partners en investeerders. De focus zal liggen op het verbeteren van ziekenhuisbeheer, het implementeren van slimme stadsconcepten en het faciliteren van internationaal medisch toerisme via Surinam Airways.