Het afgelopen weekend was het feest in Kamp Charvin, dat in 1986 werd opgericht in de stad Mana in Frans-Guyana voor de opvang van vluchtelingen uit Suriname. Dorpelingen uit Oost-Suriname trokken in die periode dagelijks in grote getallen over de grens op de vlucht voor de Binnenlandse Oorlog, waarbij het toenmalige Jungle Commando het opnam tegen het Nationaal Leger van Suriname.
De mensen die hun hebben en houden achterlieten om hun leven te behouden, vonden in Charvin niet alleen een nieuw thuis, maar ook uitzicht op een nieuwe toekomst. Voor Georges Patient, senator en voormalig burgemeester van Mana, betekende dit kamp een keerpunt in het leven van de stad. Hij vertelde aan het medium Guyane 1ère dat de komst van de vluchtelingen de samenleving in Mana volledig veranderde en dat mensen meer met elkaar leerden omgaan. “Als ik de blije gezichten zie van de mensen die de komst van de ex-vluchtelingen vieren, voel ik me vereerd door deze gebeurtenis,” aldus Patient.
De festiviteiten begonnen vrijdag met plengoffers, waarna culturele activiteiten zoals zang en dans elkaar afwisselden met toespraken. Op de tweede dag van de viering van het 38-jarig jubileum van het kamp, kwamen oude en nieuwe generaties uit Charvin bijeen in een sfeer van herinnering. Deze herdenkingen van het afgelopen weekend markeren niet alleen een jubileum, maar zijn ook onderdeel van een toekomstvisie voor de wijk.Burgemeester Albéric Benth wees op enkele projecten voor Charvin, in het bijzonder de bouw van een school met 18 klassen: “Volgende week leggen we de eerste steen van een school zodat de kinderen van Charvin in hun buurt naar school kunnen gaan,” aldus Benth. Dit project, gepland voor 2025-2026, heeft tot doel de autonomie van de wijk te versterken en de jeugd een veelbelovende toekomst te bieden.
Er werden ook kransen gelegd bij een gedenksteen in Charvin, waarop de namen staan van tientallen mensen die het leven hebben gelaten tijdens een zuiveringsactie van het Nationaal Leger op 29 november 1986 in Moiwana (Marowijne, Suriname). Een grote groep overlevenden van dit bloedbad kwam, nadat ze naar Frans-Guyana waren gevlucht, in Kamp Charvin terecht. Jaarlijks herdenken de nabestaanden deze tragedie ook in Charvin.