Je vraagt je misschien af in welk seizoen wij ons nu bevinden in Suriname. ‘s Morgens en ‘s middags schijnt de zon fel en vanaf de vooravond valt de regen met bakken naar beneden. Soms zelfs zoveel dat straten onder water lopen.
Hoewel we ons klimatologisch in de grote droge tijd bevinden, zijn er dagen waarop er veel neerslag is. Volgens het waarnemend hoofd van de Meteorologische Dienst, Radjkoemar Nanda, komt dit door een aantal systemen. “Normaliter moest de as van de intertropische convergentiezone (ITCZ) zich boven de oceaan bevinden, maar wanneer we te maken hebben met een langstrekkende tropische golf, dan zien we dat de as richting het zuiden gaat, waardoor de regen boven ons gebied optreedt.”
De ITCZ is een denkbeeldige zone die rond de evenaar loopt, waarbinnen zich een lijn beweegt. In de buurt van deze lijn is er veel opstijgende lucht die relatief warm en vochtig is. Het is vochtig door verdamping. De opstijgende lucht zorgt voor een luchttekort aan het oppervlak, oftewel een lagedrukgebied. Het lagedrukgebied gaat altijd samen met veel neerslag. “En als we te maken hebben met deze storingen, krijgen we meer neerslag boven Suriname”, geeft Radjkoemar Nanda verder aan.
Klimaatverandering
Daarnaast is het extra heet wanneer de zon schijnt. Het voelt ook heel warm aan. Tijdens de grote droge tijd kunnen de temperaturen tussen de 36 en 37 graden zijn. “We weten dat we te maken hebben met climate change, de temperatuur neemt met enkele graden toe, waardoor het extra benauwd is”, merkt Nanda op.
Het waarnemend hoofd van de Meteorologische Dienst zegt, dat het lichaam in deze periode extra gaat zweten. “We moeten voldoende drinken, je kleding moet aangepast zijn, liefst lichtere kleuren, zodat de warmtestralen niet opgenomen worden. Zwart materiaal pakt warmte op.”
Al vanaf begin dit jaar blijkt dat de seizoenen aan het veranderen zijn. Bijvoorbeeld in de kleine droge tijd, februari tot april, heeft het ook heel veel geregend in Suriname. “Ook al stijgt de temperatuur met een halve graad, de impact ervan zal enorm zijn. We gaan dan een toename hebben in neerslag. Als de intensiteit heel hoog is, dan heb je binnen een korte periode heel veel neerslag die naar beneden komt.”
Volgens Nanda is niet september de heetste maand, maar oktober. De gemiddelde temperatuur over 30 jaren laat Nanda middels een document zien, dat op Zanderij, Zorg en Hoop en Nickerie de temperatuur in oktober iets hoger is dan in september. De grote droge tijd duurt tot eind november en dan begint de kleine regentijd.