Het Nationaal Archief Suriname (NAS), heeft woensdag digitaliseringsapparatuur ontvangen van het Instituut voor Beeld en Geluid (IBG). Hiervoor hebben de twee organisaties een bruikleenovereenkomst met elkaar getekend.
Deze overeenkomst is deel van de samenwerking die het NAS in 2022 aanging met het instituut voor beeld en geluid. De samenwerking vindt plaats op het gebied van mediageletterdheid, digitale inclusie, wederzijdse aanbieding van een veilige omgeving voor onderzoek op locatie of educatieve toegang tot gedigitaliseerde collecties, en het delen van onderzoek en netwerken voor wederzijds voordeel. Ook zijn er afspraken gemaakt over de aanschaf van technisch apparatuur ten behoeve van de sectie Film, Video en Audio van het NAS.
Daarnaast zijn er ook afspraken over het beschikbaar stellen van audio- en videomateriaal over Suriname en trainingen en workshops. De digitaliseringsapparatuur is tot 2024 in bruikleen van het NAS. Het archief moet dan zorgen voor het onderhoud en de verzekering. In de tussentijd zal het personeel van het NAS getraind worden hoe het apparatuur te gebruiken. Rita Tjien-Fooh, directeur van het NAS, legt uit dat het archief wel digitaliseringsapparatuur heeft, maar niet zo modern. Met de aanwinst kan het archief nu, volgens internationale standaarden, archiefbeelden digitaliseren. Tjien-Fooh geeft aan dat het beschikbaar stellen van videoarchief aan de gemeenschap, op basis van internationale standaarden moet. Zo mag het beeld niet dof of wazig zijn.
Op de website van het NAS is er beeldmateriaal die volgens de directeur niet voldoet. Echter, wijst ze erop dat deze beelden toch geplaatst zijn op de website, om zodoende de gemeenschap tegemoet te komen. Met de apparatuur die afgelopen woensdag in gebruik is genomen, zal het verschil in de komende periode duidelijk te zien zijn. Eppo van Nispen tot Sevenaer, CEO van het instituut voor beeld en geluid, zegt dat deze digitaliseringsapparatuur één van de meest geavanceerde soorten is voor het digitaliseren van audiovisueel erfgoed.
Hiermee kan Suriname internationaal meedoen met het bewaarbaar maken voor de eeuwigheid van belangrijke dingen die in Suriname gemaakt worden. Hij geeft aan dat het Instituut dit mogelijk heeft gemaakt, omdat ze erin geloven dat archieven een belangrijke taak hebben in het beschikbaar stellen, toegankelijk maken en het vereeuwigen van belangrijke verhalen die in een gemeenschap leven. Na de periode van bruikleen, zal het digitaliseringsapparatuur overhandigd worden aan het NAS.