Het Nationaal Archief Suriname (NAS) heeft gisteren een informatiefolder ‘Slavernij in Paramaribo en omstreken’ gelanceerd. De informatiefolder, welke is uitgegeven in de vorm van een z-card, een opvouwbare gids, is een samenwerking geweest van het NAS en de stichting KinderHerdenking & SlavernijEducatie.
Kenneth Renfrum, voorzitter van de stichting KinderHerdenking & SlavernijEducatie legt uit dat hij de z-card heeft gemaakt uit irritatie en betrokkenheid. Hij heeft vaker ervaren dat blanke toeristen die Suriname bezoeken meer weten over het gebouwd erfgoed, dan hij in zijn schooltijden. De z-card is dus bedoeld om de prachtige gebouwd erfgoed van Paramaribo te beschrijven en ook de geschiedenis van ons land te vertellen. Daarnaast wilde Renfrum iets doen voor de Surinaamse gemeenschap.
Historica Mildred Caprino heeft Renfrum geholpen met de historische beschrijvingen van de z-card. Renfrum geeft aan dat de z-card inhoudelijk historische beschrijvingen heeft over verschillende plekken in de binnenstad van Paramaribo. Daarnaast kan de lezer een goede omschrijving en achtergrondinformatie vinden van diverse gebouwen in de historische binnenstad van Paramaribo.
Nationaal archivaris, Rita Tjien Fooh, directeur van het NAS, vertelt dat de samenwerking met de stichting KinderHerdenking & SlavernijEducatie belangrijk is, omdat het NAS het documentaire goed van Suriname beheert. Daarnaast wijst ze erop dat het ook de taak van het archief is om informatie beschikbaar te stellen en toegankelijk te maken voor de gemeenschap. De informatiefolder ‘Slavernij in Paramaribo en omstreken’ is één van de manieren waarop het NAS dat doet. Tjien Fooh stelt dat het belangrijk is dat de Surinaamse gemeenschap meer weet van de geschiedenis. Daarom waren scholieren van de Pool school ook aanwezig bij de lancering van de z-card.
De archivaris vindt dat vooral jongeren weet moeten hebben van hun geschiedenis en de Surinaamse cultuur. Om zoveel mogelijk informatie beschikbaar te stellen voor de Surinaamse gemeenschap heeft het Nationaal archief verschillende projecten uitgevoerd. Tjien Fooh wees erop dat veel archieven van NAS al digitaal te raadplegen zijn.
De informatie die voorkomt uit het project met de stichting KinderHerdenking & SlavernijEducatie, zal ook digitaal beschikbaar gesteld worden op de website van het NAS voor het breder publiek. Voor de totstandkoming van deze z-card hebben onder andere de Nederlandse ambassade in Paramaribo gezorgd voor een financiële bijdrage. Daarnaast hebben het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, FIBOS en de Stichting Gebouwd Erfgoed het project ondersteund met hun praktische ondersteuning en begeleiding.