Om te komen tot een nationaal migratiebeleid, is een overheidsbrede aanpak en internationale samenwerking van eminent belang. Suriname treft momenteel, in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), voorbereidingen voor een uitvoerbaar Nationaal Migratie Beleidsplan.
Dit document dient in overeenstemming te zijn met internationale normen en waarden. Nadat vorig jaar de eerste groep overheidsfunctionarissen van de Interministeriële Coördinatiewerkgroep voor migratie waren getraind in de diverse migratiegebieden, is op dinsdag 18 april 2023, de training “The Essentials of Migration Management” voortgezet met de tweede groep functionarissen.
Het doel van de Interministeriële Coördinatiewerkgroep is de ontwikkeling van een migratiebeleid met een benadering van de overheid en de samenleving. Functionarissen van diverse ministeries en instanties hebben zitting in deze werkgroep. Met de training wordt beoogd de interactie te benadrukken tussen verschillende thematische gebieden, in het kader van migratie met een overheidsbrede aanpak, alsook de samenwerking op nationaal, regionaal en mondiaal niveau.
Daarnaast worden de deelnemers (zowel de overheidsfunctionarissen als andere betrokken belanghebbenden) tijdens de training in het Courtyard by Marriott Hotel ingelicht over internationale kaders – zoals Agenda 2030 en het Global Compact on Migration – in relevantie met hun dagelijkse werk.
De trainingsmodules worden verzorgd door Brendan Tarnay (Caribbean Migration Specialist en IOM Support Specialist voor Suriname); Astrid Pavion (National Projectcoördinator IOM Suriname); Jacinta Astles (Sr. Capacity Building Assistant IOM Regional Office), Joeria Arion (Programmacoördinator IOM Suriname) en Dina Westfa, onderdirecteur Consulaire Zaken en Personenverkeer van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Westfa legt uit dat de wereld momenteel te maken heeft met migratietrends. Suriname heeft volgens haar nog veel te leren op het gebied van migratie. De training is daarom voor functionarissen die, op strategisch – en operationeel niveau, te maken hebben met de uitvoering van het migratiebeleid.
Zij krijgen onder meer tools aangereikt om vriendelijker om te gaan met migranten, maar meer nog, om het migratiebeheer diepgaand te begrijpen en conform de verkregen kennis, hun taken beter uit te voeren. Zo zijn met de groep verschillende onderwerpen behandeld zoals: Global Context of International of Migration; International Cooperation on Migration; International Migration and Human Rights of Migrants; Migration Management and the Policy Cycle; Regulating Migration Border Management; Smuggling of Migrants; Migration, Environment and Climate Change en Migration and Development.