Het Nationale Digitale Strategie 2023-2030 document, dat is voorbereid door de presidentiële werkgroep e-Gov – in samenwerking met het United Nations Development Programme (UNDP) – is aan president Chandrikapersad Santokhi aangeboden.
Gerardo Noto, resident representative van de UNDP en Prewien Ramadhin, waarnemend directeur e-Gov, hebben het document op vrijdag 1 september 2023 in aanwezigheid van alle belanghebbenden overhandigd aan het staatshoofd. Dit gebeurde in de Ballroom van Hotel Torarica. President Santokhi heeft benadrukt dat de nationale digitale strategie 2023-2030 een verbondenheid is voor de toekomst die Suriname voor ogen heeft.
“Samen zullen we technologie inzetten om een sterker Suriname op te bouwen, dat klaar is om de kansen van het digitale tijdperk te grijpen”, merkte het staatshoofd op. Volgens hem is dit het bewijs van Surinames inspanningen voor een digitale toekomst met grenzeloze mogelijkheden. “Deze strategie vertegenwoordigt een collectieve inspanning om een betere toekomst vorm te geven voor alle Surinaamse burgers.” Het resultaat is volgens het staatshoofd een document dat niet alleen de ambities schetst, maar Suriname ook voortstuwt naar een toekomst van innovatie, inclusiviteit en vooruitgang.
Deze strategie zal Suriname de komende acht jaar op weg helpen naar een meer verbonden, inclusief en innovatief land. Het voorziet in een digitaal landschap, waarin burgers binnen handbereik toegang hebben tot informatie en diensten. “Waar bedrijven gedijen in een systeem van digitaal ondernemerschap, en waar de overheid met grotere transparantie en efficiëntie opereert. We zullen getuige zijn van de uitbreiding van de digitale connectiviteit”, aldus president Santokhi. Hij stelt dat technologie een krachtige katalysator voor verandering kan zijn en roept eenieder op de transformerende kracht hiervan te omarmen, “voor de verbetering van het volk en de vooruitgang van de natie”.
De digitale strategie moet volgens hem ervoor zorgen dat niemand achterblijft op de reis naar technologische versterking. Het onderwijs, de landbouw, olie- en gassector en alle andere sectoren zullen sterk gemaakt worden om technologie te omarmen. Overheidsdiensten zullen via digitale oplossingen toegankelijker en transparanter gemaakt worden. Dit zal niet alleen de levenskwaliteit van de burgers verbeteren, maar ook het vertrouwen tussen overheid en samenleving versterken. Het staatshoofd benoemde ook de uitdagingen. De kwesties op het gebied van cyberveiligheid, gegevensbescherming en digitale ongeletterdheid moeten volgens hem worden aangepakt.
“De reis om deze strategie tot leven te brengen is er een geweest van samenwerking en vastberadenheid, waarbij de publieke sector en belanghebbenden uit de particuliere sector betrokken waren,” zegt waarnemend directeur Ramadhin. Het traject is gestart met workshops en met het statement: “De toekomst is digitaal”. Volgens hem beoogt deze strategie een Suriname waar digitale versterking geen voorrecht is, maar een recht van elke burger. “Het is de blauwdruk voor een land waar overheidsdiensten met een paar klikken toegankelijk zijn, waar onderwijs fysieke grenzen overstijgt en waar economische groei wordt aangedreven door digitale innovatie.” In een wereld die steeds meer wordt bepaald door technologie, is deze strategie volgens de functionaris het bewijs van inzet om de digitale toekomst te omarmen.