De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft dinsdag tijdens het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte, een krans gelegd bij het Monument van de Gevallenen aan de Waterkant. Rabin Parmessar (fractieleider-NDP) vindt dat er op een waardevolle manier respect getoond moet worden aan het leed dat geleden is van alle kant in de samenleving.
Uit protest heeft de fractie de speciale buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee niet bijgewoond. Parmessar vond het onnodig om een speciale vergadering te beleggen voor Rutte. De fractie kan zich niet voorstellen dat Rutte samen met president Chandrikapersad Santokhi kransen heeft gelegd bij het Monument Bastion Veere in het Fort Zeelandia, waar de 15 slachtoffers van 8 december 1982 zijn herdacht.
Ashwin Adhin, ex-vicepresident legde uit, dat het oorlogsmonument speciaal is opgezet voor het herdenken van alle mensen die slachtoffer zijn geworden. Volgens Adhin is het monument opgezet om ons aan te herinneren, dat zaken die in het verleden zijn gebeurd zich niet mogen herhalen. ‘’Maar als er gekeken wordt naar hoe de regering vandaag een premier iets protocollair laat doen, is dit geen correcte zaak. Wij wensen dat te corrigeren”, aldus Adhin.
Ebu Jones, NDP-parlementariër, vindt het fijn dat Rutte een krans heeft gelegd bij het Monument Bastion Veere, maar zou het fijner vinden als de premier ook een krans had gelegd bij het Kodjo, Mentor en Present-plein aan de Heiligenweg of bij het beeld van Kwakoe. ‘’Hij zou mooi zijn, dat ook helden uit de slavenperiode geëerd worden.‘’ Het is volgens Jones te begrijpen dat Rutte meeleeft met de nabestaanden van de decembermoorden.
‘’Maar als je meeleeft, leef ook mee door die documenten die je voor zestig jaar op slot hebt gedaan, beschikbaar te stellen voor de Surinaamse samenleving. Dan weten we wat de werkelijke toedracht is en wat de waarheid is”, zei Jones. De parlementariër hoopt dat Rutte voor vertrek alsnog respect toont en aangeeft dat de documenten beschikbaar gesteld zullen worden. De NDP heeft in een brief die aan parlementsvoorzitter Marinus Bee gericht is, aangegeven dat er verwacht wordt, dat Nederland openbare excuses aanbiedt voor het slavernijverleden en herstelbetalingen.
Rutte maakte in zijn toespraak in het parlement bekend, dat de slavernij een onmenselijk systeem was. ‘’Het is in deze 21ste eeuw een absurde gedachte hoe de ene mens de andere mens eeuwenlang als handelswaar kan beschouwen, met alle brute geweld en onderdrukking die daarmee gepaard ging‘’, aldus Rutte. De Nederlandse premier vindt het tegenstrijdig dat de gezamenlijke geschiedenis die ons bindt en die we altijd koesteren, zoveel pijn veroorzaakt. ‘’Het verleden kunnen we niet veranderen. We kunnen en moeten het wel onder ogen zien. Mede ook daarom ben ik naar Suriname gekomen‘’, benadrukte Rutte.
https://www.facebook.com/keynewssu/videos/421757206607624