Het nieuw jaar 2024 is ondertussen 2 dagen oud nadat we 2023 vaarwel hebben gezegd met de beste wensen en oorverdovend geknal van vuurwerk. Helaas werden wij, op de eerste dag van het nieuw jaar, onaangekondigd geconfronteerd met verhoogde brandstofprijzen die grotere impact zullen hebben op het dagelijks leven van elke burger. Zo komen we weer met beide benen op de grond te staan.
Het jaar 2023 was een zeer bewogen jaar voor Suriname. Ondanks de zo geprezen ”licht in de tunnel” en het meervoud aan beloftes, heeft het beleid van deze regering voor meer verarming, verloedering en toegenomen criminaliteit gezorgd.
De gezondheidszorg is niet meer voor iedereen gegarandeerd en toegankelijk. Er werd te weinig geïnvesteerd om deze sector gezond te houden. Het gevolg is dat veel doden, waaronder kinderen, baby’s en seniore burgers, zijn te betreuren. Het onderwijs is verslechterd, waardoor veel kinderen en studenten niet elke dag toegang hebben tot het onderwijs waar ze recht op hebben. De criminaliteit is ernstig gestegen.
De spanningen tussen etnische groepen zijn door het huidig etnisch regeringsbeleid ernstig toegenomen. De armoede is groot en werd ingezet als pressiemiddel om het volk machteloos en afhankelijk te maken.
Kritiek op het huidige beleid werd afgestraft, de muilkorfwet van 1937 werd wederom toegepast. Critici, protesterenden, actievoerders en politiek andersdenkenden, over het regeringsbeleid, werden opgepakt, mishandeld of kwamen in de gevangenis terecht, soms zelfs zonder juridisch proces. Nog vers in het geheugen staat de executie van de 2 inheemse strijders te Pikin Saron. De politiestaat is door de regering wel degelijk ingezet. Mensenrechten zijn op vele terreinen geschonden door het huidige regeringsbeleid.
Er werd een juridische oorlog ingezet met veel desinformatie tegen politiek andersdenkenden die het dekolonisatieproces hoog in het vaandel hebben staan.
Het Openbaar Ministerie, welke onafhankelijk dient te zijn en het niet meer is, waar vele bewijzen voor aantoonbaar zijn. Door het afbreken van vele democratische richtlijnen is een gevaarlijke politieke ontwikkeling ontstaan. Instituten zoals de CBvS, de Rekenkamer, de Staatsraad e.a. werden verzwakt, controlemechanismen uitgeschakeld en/of niet meer transparant voor onze volksvertegenwoordigers. Middels diverse wetten en Staatsbesluiten trekt de president alle macht naar zich toe.
De Trias Politica is hierdoor ernstig aangetast
Corruptieve handelingen onder het huidig beleid, waaronder de OMO-veilingen, werden niet onderzocht door de PG, ondanks het vernietigend eindrapport van de commissie over de OMO’s en bestempelde als “machtsmisbruik en dat particulieren werden bevoordeeld en de staat benadeeld”.
De politieke veroordeling van Desi Bouterse en zijn 4 kameraden, op 20 december jl., met betrekking tot de 8 december gebeurtenissen, 41 jaar na dato, zonder concreet bewijs, is een feit. De waarheid is middels dit juridisch proces niet achterhaald en zit de samenleving met nog meer vragen als daarvoor. Vele documenten die als bewijsmateriaal zouden kunnen dienen zijn niet openbaar gemaakt. Cruciale antwoorden op de gebeurtenissen, om de waarheid te achterhalen, zitten nog steeds achter slot en grendel opgeborgen. Was er concreet bewijs aanwezig dat Bouterse de opdrachtgever was van de gebeurtenissen op 8 december 1982, dan was zijn veroordeling 40 jaar geleden al een vaststaand feit.
De ingezette rekolonisatie proces, onder deze regering, krijgt een ander dieptepunt wanneer naar buiten komt dat Suriname de Samoa EU-ACP overeenkomst tekent, zonder dat DNA haar goedkeuring aan heeft gegeven. De religieuze organisaties schrijven de regering aan om de ondertekening te herzien. Hier blijkt wederom dat de soevereiniteit van Suriname is verkocht.
Gelukkig heeft de president, tijdens zijn eigen terugblik, het eigen falen ingezien en zijn regering een brevet van ongeschiktheid gegeven. Desondanks regent het weer opnieuw van veel meer goede beloftes en voornemens voor 2024. We hopen voor het volk dat het opnieuw geen loze woorden zullen zijn.
De NDP blijft staan voor dekolonisatie, voor vrijheid, gerechtigheid en welvaart voor iedereen in de Soevereine Staat Suriname. De partij staat achter haar voorzitter in deze moeilijke dagen en blijft de idealen van de partij voortzetten. NDP heeft de democratie hoog in het vaandel staan met wettelijke burgerparticipatie. Meedenken, meebeslissen en meedoen.
Samen zijn we één volk en zullen we op een vredelievende manier ten strijde moeten trekken voor herstel van de rechtsstaat en de democratische waarde en normen.
Het terugeisen van onze basisrechten zoals goede gezondheidszorg, onderwijs, betaalbaar voedsel, recht op vrije meningsuiting, veiligheid voor iedereen en een harmonisch leven. Wij hopen allemaal dat er in 2024, geen beperkingen op het gebied voor deze rechten zullen worden ingezet.
Om dit te bereiken zullen we samen voor dit land verantwoordelijkheid moeten nemen in het samen denken, beslissen, doen en af te rekenen met het beleid van de afgelopen drie jaar, die haaks staat op de aspiraties van het volk.
De NDP wenst aan elke Surinamer een goed nieuwjaar toe en spreekt de hoop uit dat we samen zullen strijden voor een goede toekomst en een beter Suriname voor iedereen.
De Nationale Democratische Partij