In de witwaszaak tegen de vermeende drugshandelaar Piet Wortel gaat de Nederlandse politie een unieke getuige horen: Ronnie Brunswijk. De vicepresident van Suriname speelt een cruciale rol in het strafproces. De grote vraag zal zijn: waren de miljoenen aan goud nu van hem of toch van Wortel? Dit meldt AD.nl.
Piet Wortel, die door justitie wordt beschouwd als een grote speler in de wereldwijde cokehandel, verklaarde afgelopen zomer dat hij goudstaven probeerde te verkopen voor de vicepresident van Suriname. Die miljoenen aan goud die stonden op foto’s op zijn telefoon waren dus niet van hem, maar van Ronnie Brunswijk.
Het Openbaar Ministerie (OM) noemt de uitleg van Piet Wortel ‘hoogst ongeloofwaardig’, maar gaat nu toch werk maken van het horen van Brunswijk. Tot tevredenheid van advocaat Ruud van Boom: „Je kunt niet als OM zeggen dat er niks van de verklaring klopt, maar het vervolgens niet uitzoeken.”
Het verhoor, dat ergens in de komende maanden moet plaatsvinden, komt met de nodige zorgvuldigheid: „Want we hebben het hier wel over de vicepresident. Dan kun je niet vrijdagmiddag even een rechtshulpverzoekje naar Suriname sturen”, aldus de officier van justitie afgelopen week tijdens een zitting. Om dezelfde reden zal het getuigenverhoor van Brunswijk plaatsvinden bij een rechter-commissaris.
Piet Wortel, die sinds 2017 in Suriname woont, wordt ervan verdacht dat hij miljoenen heeft verdiend in de misdaad. Die winsten zou hij onder andere hebben gestoken in vliegtickets, luxe hotelovernachtingen, etentjes en een prijzig wagenpark met onder andere een Rolls-Royce, twee Mercedessen en een Audi A8. Maar verreweg het meeste geld – 6 miljoen – investeerde de Surinamer volgens het OM in goud. Het edelmetaal is populair in de onderwereld vanwege het gemak waarmee er drugsgeld kan worden witgewassen. Het is waardevast en je kunt er overal in de wereld mee terecht. Als je het omsmelt, is de herkomst bovendien nauwelijks nog te achterhalen. Uit onderzoek blijkt dat criminelen in Suriname toegang hebben tot goudmijnen. Met drugsgeld kopen zij elders goud en wordt gedaan alsof dat uit de eigen mijn afkomstig is.
Ook in het geval van Wortel is er een link met een goudmijn. Een deel van het goud was volgens de Surinamer van Brunswijk, een ander deel was zelf gedolven, claimde Wortel. De afgelopen maanden hoorde de politie in Suriname talloze getuigen, onder wie de eigenaar van de mijn in Suriname. Die wist van niks: ‘Als dat op papier staat, dan denk ik dat het is vervalst’, zei hij volgens het OM.
Tijdens de vele verhoren in Suriname werd ook het verhaal gecontroleerd dat Wortel vertelde over zijn Rolls-Royce. De Surinamer ontkende eerst dat die auto van hem was, later zei hij dat hij die huurde. Uit een getuigenis van een autohandelaar zou nu blijken volgens justitie dat Wortel de auto wel degelijk had gekocht.