Het Nationaal Herstelplan voor de Gezondheidszorg is gelanceerd, onder belangstelling van alle stakeholders in de gezondheidssector. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht. Het Nationaal Herstelplan voor de Gezondheidszorg 2022-2025, is vervat uit eerder ontwikkelde beleidsdocumenten en actuele vraagstukken in de sector.
Het ultieme uitgangspunt is het verbeteren van de gezondheidszorg in Suriname. Het streven is een preventieve, bereikbare, betaalbare en betrouwbare gezondheidszorg voor iedereen. Amar Ramadhin, de minister van Volksgezondheid, is verheugd over de bijdrage van de gehele gezondheidssector aan het plan. “De vraagstukken die al decennialang spelen, gaan wij structureel en gezamenlijk oplossen. Uw daadkracht en inzet is hiervoor hard nodig”, aldus de minister.
Marc Sprenger, programmadirecteur heeft het plan gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de Medische Zending, de ziekenhuizen, tandartsen, apothekers, fysiotherapeuten, specialisten, verzekeringsmaatschappijen, AdeKus, RGD, het zorgpersoneel, de consumentenkring en overige actoren. De negen focuspunten, ook wel programma’s genoemd, worden gecoördineerd door een programmaleider die als trekker en aanspreekpunt fungeert.
Binnen twee jaren moeten de vraagstukken effectief en efficiënt aangepakt zijn en zullen zoveel mogelijk problemen tot het verleden moeten behoren. De focus van het Nationaal Herstelplan is niet alleen op preventive, maar ook op het verbeteren van de zorgverzekering, meer evenwichtige beloning in de zorg, het verbeteren en efficiënter maken van de zorg in ziekenhuizen, betere moeder-kind zorg, mentale gezondheidszorg, betere beschikbaarheid van medicijnen en verbetering van apparaten in de ziekenhuizen. Ook moet de versterking van de basisgezondheidszorg door de huisartsen, medische zending en RGD worden gerealiseerd.
Voor alle negen programma’s zijn enkele uitdagingen waar Suriname mee te kampen heeft, de rode draad. De gezondheidssituatie en leefstijl, het hoge verwachtingsniveau in de gezondheidszorg, de inrichting van de processen en systemen en de gedeelde verantwoordelijkheden zijn specifieke aspecten.
“Het Nationaal Herstelplan gaat ervoor zorgen dat elke burger in ons land toegang heeft tot de gezondheidszorg en dat de sterkste schouders, de zwaarste lasten dragen. Om dit ambitieuze plan te kunnen realiseren wordt er een aparte directoraat ‘herstelplanzorg’, ingesteld.” Sprenger benadrukt dat dit plan alleen kan worden gerealiseerd als iedereen zijn schouders eronder zet en het belang van Suriname vooropstelt.
In de komende periode zullen alle actoren in de gezondheidssector en daarbuiten betrokken worden voor het duurzaam implementeren van het Nationaal Herstelplan voor de Gezondheidszorg. Echter, aan het begin van de presentatie wijst Sprenger erop dat er zeer acute problemen zijn in de gezondheidszorg waar op kort termijn meer geld voor nodig is.
Het betreft met name artikelen die de ziekenhuizen nodig hebben. De Raad van Ministers (RvM) heeft daarom, op voorstel van minister Ramadhin, de goedkeuring gegeven aan een noodfonds van SRD 100 miljoen. Alle ziekenhuizen hebben een lijst ingestuurd van de acute benodigdheden. Na controle worden zoveel mogelijk zaken op kort termijn besteld.
De lancering heeft plaatsgevonden op 19 juli.