“Ik ben programmamaker. Maak me alsjeblieft niet iets wat ik niet ben. Ik heb geen journalistenopleiding gevolgd. Ik heb nooit gezegd journalist te zijn. En ik ga ook gewoon normaal door met mijn werk als freelancer voor DTV”, zegt Maisha Neus aan Key News.
Tijdens een veel bekeken live Facebook-uitzending heeft Joël Martinus, beter bekend als ‘Bordo’, Neus verweten geld te hebben ontvangen van de huidige vicepresident (vp) van Suriname, die momenteel wordt geboycot door de media. Zij ontkent dit niet.
Volgens Nita Ramcharan en Wilfred Leeuwin, beiden oud-voorzitter van de Surinaamse Journalisten Vereniging, is dit niet correct en moeten journalisten zich aan de principes en ethische codes van het beroep houden. “Zodra je bezig bent in de media, ben je bezig met een deel van de journalistiek. De paraplu is journalistiek en daar vallen een aantal dingen, waaronder verwante beroepen, zoals programmamaker”, stelt Leeuwin.
Hij benadrukt dat het belangrijkste voor de journalist de betrouwbaarheid is. “Als je over mensen schrijft moet je heel voorzichtig zijn dat mensen je niet voor de voeten kunnen lopen. Neus is een journalistieke medewerker en is in de politiek, en die twee dingen gaan niet samen. Een journalist moet een grote mate van onafhankelijkheid hebben, als het kan 100%, zeker van de politiek.”
Leeuwin stelt verder dat er niets fout hoeft te zijn aan die zakelijke relatie, maar dat het niet strookt met het beroep. “Het probleem is dat je betrouwbaarheid eraan gaat, want je hebt een financiële voordeelrelatie met die persoon De gemeenschap is minder geneigd om je op je woord te geloven, Dat is jammer. De politiek heeft de geaardheid om een vat op jou te hebben, waardoor je ze niet kritisch kunt benaderen.”
Tegen alle principes in
Ramcharan stelt dat Maisha Neus als programmamaker meewerkt aan journalistieke producties. Dat betekent dat ze onafhankelijk moet opereren. “Je kan als actieve programmamaker van journalistieke producties de vp of andere politici niet vragen om te investeren in je ondernemerschap.
Dat is tegen de ethische principes van het vak.” Ze vindt dat een mediawerker/programmamaker zo ongeloofwaardig overkomt bij het publiek. “Mensen zullen altijd twijfelen aan je objectiviteit.Dit is haar ook duidelijk gemaakt door diverse personen uit de beroepsgroep. Je kan niet stellen dat je de vicepresident boycot en tegelijk is hij een investeerder van je.” Ramcharan geeft aan dat Neus ook nog steeds de rest van het bedrag dat ze nodig heeft van haar investeerder wil en dat dit absoluut niet kan. “Het druist tegen alle principes in.”
Schade integriteit
Ramcharan vindt dat mensen die het journalistieke vak beoefenen zich de principes van het beroep eigen moeten maken. Dit soort gedrag beschadigt de integriteit van het beroep. “Ik denk niet dat het optreden van Neus schade toebrengt aan de strijd die nu gevoerd wordt.
De journalisten en mediahuizen die de vp boycotten, hebben zich intern uitgesproken over dat het absoluut niet kan wat ze gedaan heeft. Wij gaan gewoon door met ons uitgestippelde beleid en kijken uit naar de behandeling van de rechtszaak door de onafhankelijke rechter dinsdag.