De Newmont Werknemers Organisatie en Newmont hebben na lang onderhandelen eindelijk een akkoord bereikt. Dit bevestigt Joel Panka, voorzitter van de werknemers organisatie van Newmont, aan de redactie van Key News.
“Het was geen makkelijke strijd”, zegt Panka. Hiermee doelt hij op de onderhandelingen tussen de werkgever en werknemersorganisatie die sinds 2022 gaande waren. Newmont had in November 2022 aan gegeven dat haar werknemers een koerscompensatie van meer dan 40 procent zouden ontvangen, dit zou samen gaan met de CAO-onderhandelingen. “De tweede CAO in het bedrijf heeft wel een tijdje geduurd, maar na veel onderhandelen hebben we een resultaat bereikt naar tevredenheid van de leden”, vertelt Panka.
Binnen de nieuw CAO zijn de rechtspositie en de arbeidsverhoudingen heel veel veranderd. “Bijvoorbeeld als men vroeger met verlof ging, werd men 8 uren betaald, terwijl de reguliere werktijden hier boven de 10 uren zijn. Nu hebben wij gedaan gekregen dat, als wij met verlof gaan, het wordt berekend alsof men aan het werk zou zijn”, verklapt Panka. Dus het loon gaat voor die dag niet achteruit. Ook bij langdurige ziekte heeft de werknemersorganisatie ervoor gezorgd dat de mensen ook niet achteruitgaan in hun loon. “Vroeger werden ze dus 8 uren betaald, maar nu worden ze conform hun werkschema betaald. Maar bij veel ziekteverzuim komt er een andere bepaling.”
De werknemersorganisatie heeft ook kunnen bewerkstelligen dat de lonen verhoogd worden. De wens was dat het inkomen gedollariseerd werd, maar is toch besloten een ander model toe te passen. “We hebben gekozen voor andere methodes waarbij het loon bewaakt wordt voor invloeden van de koers. Het inkomen is gebleven in SRD, maar er is een mechanisme dat gaat zorgen voor bewaking van het loon en wordt het loon direct gecompenseerd”, zegt Panka. Hij noemt het mechanisme ‘heel speciaal en uniek’ omdat deze is gebaseerd op de wensen van de leden.
Behalve de koerscorrectie heeft de werknemersorganisatie het ook voor elkaar gekregen om een loonsverhoging van 25 procent te krijgen. “En ook de afkoop van de CAO van 2022 met een lumpsum van SRD 3000 per maand”, zegt Panka. De nieuwe CAO telt voor de komende twee jaren en zal per 15 april 2023 ingaan. Wat nog veranderd moet worden, is het werkschema voor de mensen die on site werken, dus op de plant. Het 14-7 schema trekt volgens Panka een enorme wissel op de leden. Met het 14-7 schema zijn de mensen 14 dagen lang te Newmont en zeven dagen vrij. “Dat moeten we direct aanpakken. We waren al in voorbereiding om het werknemersvriendelijk te maken.”
De welwillendheid vanuit de werkgever is er gelukkig wel en er zijn vergevorderde gesprekken gevoerd om het werkschema van de werknemers aan te passen. Er zijn nog tal van projecten die de bond wil oppakken. De meeste werknemers zijn jonge mannen en vrouwen die beginnen aan een gezin en de bond wil graag daarop inspelen. “Belangrijk is dat met deze CAO de productiviteit verhoogd wordt, dat geeft de garantie dat deze CAO gegarandeerd is. En dat de leden zich inzetten voor de productie”, aldus Panka.