De minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt dat er reeds contact is opgenomen met de importeur van chemische stoffen, die mogelijk cyanide kunnen zijn. “De afgelopen 5 tot 6 jaar hebben wij gemerkt dat er een ander middel wordt gebruikt”, zegt Abiamofo.
De minister geeft aan dat er meteen contact is opgenomen met de importeur van dit middel en zegt Abiamofo dat in tegenstelling tot kwik, dit middel legaal het land binnenkomt. Maar hij voegt meteen eraan toe dat er nooit toestemming is gegeven om deze binnen de goudsector te gebruiken. De afgelopen weken gaan er foto’s en spraakberichten rond op social media waar enkele personen actief in de kleinschalige goudsector gebruik zouden maken van Cyanide in plaats van kwik.
Of het werkelijk om cyanide gaat of niet geeft de minister van NH niet prijs. Wel zegt hij dat in zijn gesprek met de importeur er gevraagd is naar een scheikundig rapport in te dienen. “Wat precies het gehalte is wisten we niet. De importeur heeft een lab in Nederland bereid gevonden om een analyse te maken. Deze is verder doorgestuurd naar het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu”, vertelt Abiamofo. Vervolgens moet NIMOS een werkarm van het ministerie van ROM, een onafhankelijke validatie kan doen van de opgestuurde analyse.
De districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, zei in een eerder gesprek met Key News dat er watermonsters zijn gestuurd, echter wacht men de resultaten nog af. Er zou al eerder aan de bel zijn getrokken dat er gebruik zou zijn gemaakt van een ander middel dan kwik. Er zouden ook zorgen zijn geuit over een boot die is gezonken in het stuwmeer met de chemische middelen aan boord. Er wordt beweerd dat er dode vissen zijn en geen teken van leven is te bekennen in het gebied waar de boot zou zijn gezonken. Als dat werkelijk zo is, is niet duidelijk en niet bewezen.
Abiamofo zegt zo gauw de resultaten bekend zijn, zijn ministerie een besluit kan nemen. Hij zegt verder op de hoogte te zijn dat kwik langzaam vergif is en dat de impact niet meteen te zien is, in tegenstelling tot Cyanide die meteen merkbaar zou zijn. “Als dat zo zij dan kunnen we besluiten nemen om de import te verbieden, gebaseerd op wetenschappelijke resultaten”, stelt de minister van NH duidelijk.