“De nierpatiënten zijn aan de dood overgelaten”, zegt Robert Knott, voorzitter van de patiëntenorganisatie van het Nationale Nier Dialyse Centrum 2.
Hij geeft aan dat de regering het dialysetarief heeft aangepast, waarbij verzekeringsmaatschappijen nu een hoger tarief zullen vergoeden. “Het ministerie moet niet doen alsof het een heldendaad heeft gepleegd, want het volk is voor de gek gehouden. Door de 70 procent verhoging van de ziektekostenverzekering van Survam zullen de patiënten het niet meer kunnen redden.”
Hij geeft aan dat een dialysepatiënt natuurlijk veel meer nodig heeft dan alleen dialyse om te overleven. Er zijn heel wat mensen die vanuit Lelydorp, Saramacca en Domburg naar Paramaribo moeten komen om te dialyseren. Deze mensen moeten drie keren per week dialyseren, dus elke keer moeten zij de taxi betalen. “Bepaalde mensen kiezen ervoor om maar één keer in een week te dialyseren, omdat zij geen geld hebben voor de taxi.”
Knott haalt verder aan dat een shuntoperatie nu zeker SRD. 20.000 kost. Een shunt is een verbinding tussen een slagader en een ader. Een shunt wordt aangelegd bij nierpatiënten die gaan dialyseren, omdat het noodzakelijk is om goede toegang te hebben tot de bloedbaan. Vaak genoeg gaat de shunt stuk en dan moet er een nieuwe aangelegd worden en dan moet er weer SRD 20.000 betaald worden. Als de shunt verstopt is, dan moet dat gedotterd worden, dat kost tussen de SRD 3.000 en SRD 4.000. Een dialysekatheter kost ruim SRD 5.000 en al deze zaken dekt de verzekering niet.
“De patiënten die SZF verzekerd zijn, kunnen het geld wel declareren, maar de meeste patiënten zijn BAZO-verzekerden en die kunnen het geld niet declareren. De verzekering dekt de medicijnen wel voor de BAZO-verzekerden, maar niet alle medicijnen zijn gedekt”, zegt Knott.
Knott heeft ook begrepen dat de overheid de importeur van dialysespullen al een tijdje niet betaald heeft, waardoor de toelevering van dialysespullen binnenkort in gevaar komt. “Het is altijd hetzelfde verhaal. De patiënten hebben meerdere malen hulp gevraagd aan de minister en de president, maar zij hebben nooit een antwoord gekregen op hun brief. De patiënten hebben het bijzonder zwaar”, aldus Knott.