Het kabinet van de president heeft besloten om het niet afgebouwde hoofdbureau van KPS te slopen en in de plaats daarvoor een nieuw hoofdbureau op te zetten. Dat heeft het kabinet van president Chandrikapersad Santokhi bekendgemaakt.
In een overleg met de werkgroep Bouw Hoofdbureau van Politie, en na adviezen van architectenbureau ACE consultancy, is overeengekomen met de leiding van het KPS om een nieuw gebouw op te zetten. Dit besluit is genomen door Santokhi tijdens dit overleg. Het ligt volgens de presidentiële adviseur Pertapsing Goerdajal, die belast is met de werkgroep, in de bedoeling dat de sloopwerkzaamheden volgende week al van start gaan.
Goerdajal legt uit dat er een aantal sessies zijn geweest met president Santokhi alvorens dinsdag het definitieve besluit is genomen. Het ging erom of er wordt doorgegaan met het huidige bouwwerk of dat dit wordt gesloopt. Goerdajal laat optekenen dat er door meerdere ingenieursbureaus adviezen zijn uitgebracht waarbij veiligheid en duurzaamheid van het niet afgebouwde pand de voornaamste zorgpunten waren.
Er bestond geen zicht of het gebouw – wanneer het zou worden afgerond – aan alle eisen kunnen voldoen. Er is overleg met de leiding van het KPS geweest, die heeft laten doorschemeren voor een veilige werkomgeving te gaan. Daarnaast is duurzaamheid ook een pre. De architect en de politie hebben hun technische inzichten gegeven, waarna besloten is het bouwwerk te laten slopen en een nieuwbouw op te zetten. Met minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) is er al afstemming gepleegd om het sloopproces alvast in gang te zetten, zodat volgende week de werkzaamheden kunnen aanvangen.
Uit een eerder gelekte missive van de regering was eerst besloten om het hoofdbureau af te bouwen voor USD 533.400,- Daar is echter nu van afgeweken. De eerste steenlegging van het gebouw vond in 2010 plaats, vlak voor de verkiezingen. Kort daarna kwam Desi Bouterse aan de macht en werd al tijdens zijn eerste zittingstermijn het gebouw afgekeurd wegens technische mankementen. Er werd toen gesproken over een andere locatie voor het bouwen van een nieuw bureau voor de politie. Een nieuw bureau is er echter niet gekomen, het onafgebouwde pand staat daarom leeg.
De VHP heeft sinds het gebouw is afgekeurd kritiek geleverd op de toenmalige minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams, hoe die is omgegaan met de betaling en verdere uitvoering van het project. Er zou geld zijn overgemaakt aan de aannemer, echter heeft deze nagelaten het gebouw afgemaakt op te leveren. Daarna is door de regering van Bouterse besloten dat het gebouw is afgekeurd wegens technische mankementen. In 2014 zou er een verslag zijn ingediend bij het ministerie van Openbare Werken naar het onderzoek van het hoofdbureau. In het verslag staat aangegeven dat de tekening, gemaakt door AAC Architecture Engineering, ‘veel constructieve fouten’ bevatte en dat het technische jargon in de tekening verkeerd werd gebruikt.
Het onderzoek dat is uitgevoerd door architectenbureau Tjong Ayong heeft samen met andere bureaus, die te maken hebben met civiele constructie adviezen, voorgeschreven wat de regering zou moeten doen willen ze de bouw van het politiebureau weer opstarten. Tijdens de verkiezingen van 2020 heeft Santokhi meerdere keren beloofd dat als de VHP aan de macht komt, zij de bouw van het nieuw hoofdbureau van de politie zullen afmaken. Wat het nieuwe gebouw de staat zal kosten is niet bekendgemaakt door de regering. Er zou al meer dan 2 miljoen euro zijn uitgegeven voor het onafgebouwde pand van de politie aan de Gemenlandsweg.
Goerdajal zegt dat er volgens de comptabiliteitswet een aanbesteding zal worden gehouden. “Het sloopbestek is er al”, zegt Goerdajal. Volgens hem zal het architectenbureau in de tussentijd het bestek maken voor de nieuwbouw. Het streven is dat het nieuwe pand er binnen anderhalf jaar staat. Hierin zullen de korpsleiding, de logistieke en administratieve diensten van het KPS gehuisvest worden. De korpsleiding heeft al het ontwerp gegeven en aangegeven hoeveel ruimte zij nodig zal hebben.