Tijdens de festiviteiten in de Palmentuin, in verband met de viering en herdenking van de Internationale Dag der Inheemsen op vrijdag 9 augustus, heeft president Chandrikapersad Santokhi besprekingen gevoerd met het nieuwe bestuur van de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) en de voorzitters van de overige Inheemse organisaties in Suriname. Voorzitter Stanley Liauw-Angie van OIS zegt dat het goed is om aan het begin van de festiviteiten met de president te praten over het belang van een goede samenwerking met de regering om inheemse belangen op een respectvolle manier te helpen behartigen.
Liauw-Angie geeft aan dat de Inheemsen al jaren strijden voor grondenrechten, goede gezondheidszorg, infrastructuur en onderwijs ter verbetering van hun sociale leefomstandigheden in het binnenland. “Dit zijn zaken die we met de president heel goed willen bespreken in de komende periode. Daarom hebben wij hem uitgenodigd en hem de eer als Vader des Lands gegeven om samen met ons in het heilige dorp van de Inheemsen, de Palmentuin, deze mooie dag met ons te vieren en te herdenken”, zegt Liauw-Angie. Hij hoopt dat met deze stap de samenwerking met de regering verstevigd kan worden, zodat de belangen van deze groep daadwerkelijk behartigd kunnen worden.
President Santokhi zei dat de historie van de Inheemsen niet vergeten moet worden. Hij heeft daarom de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gevraagd om een team samen te stellen met de inheemse organisaties om te kijken hoe de historische namen van de Inheemsen teruggebracht kunnen worden in de namen van onze straten, kanalen en rivieren. “Dat we vandaag een land zijn dat carbon-negatief is, is dankzij de voorouders van de Inheemsen, die gezorgd hebben voor bos, zuurstof en biodiversiteit. We moeten dit zo houden. Daarom vechten wij voor jullie grondenrechten”, liet het staatshoofd weten. Vanuit de regering is er een team aan het werk gezet om een ‘Nota van Wijziging’ voor de wet ‘Grondenrechten van de Inheemsen en Tribale volken’ voor te bereiden. “De afspraak is voor einde van dit jaar de nota van wijzigingen in te dienen bij het parlement om deze wet af te ronden”, benadrukte het staatshoofd.
Naast deze wet somde de regeringsleider nog een paar andere wetten op waarmee de regering bezig is, die ten goede moeten komen van de Inheemse en andere gemeenschappen in ons land. Hij noemde onder andere de behandeling van het Burgerlijk Wetboek in De Nationale Assemblee. Dit moet ervoor zorgen dat het boedelprobleem voor eens en voor altijd wordt opgelost.
Ook de wet die jongeren de mogelijkheid biedt om zelf te beslissen wanneer te trouwen staat op de agenda. Verder ligt de wet ’traditionele geneeskunde en medicijnen’ in concept klaar. Aan dit concept hebben verschillende medische deskundigen bijgedragen. “Alle medicijnen die Inheemsen en andere volkeren ontdekt hebben, worden bij wet beschermd”, zegt het staatshoofd.
Daarnaast haalde hij het carbon creditbeleid aan, welke reeds is ingediend bij de UNFCC. Bij dit VN-orgaan staan alle carbon credits van Suriname geregistreerd. Er is aan de VN gevraagd om een deel van de carbon credits te mogen verhandelen op de wereldmarkt. “Dit jaar kan Suriname de eerste 34 miljoen USD ontvangen. Dat geld is bestemd voor een fonds voor de ontwikkeling van Inheemse en Marron gemeenschappen in het binnenland”, benadrukte het staatshoofd. Tot slot gaf hij aan dat er in de regeringsraad de start van een bauxietproject in West-Suriname is goedgekeurd. Intussen is een bedrijf geselecteerd om een studie te doen tot eind dit jaar, waarna het komende jaar de planning voor de oprichting van een bauxietmijn van start gaat. Dit zal zorg dragen voor werkgelegenheid voor tweeduizend mensen.