De regering is ervan overtuigd dat het nieuw Hoofdbureau van Politie in april 2024 een feit zal zijn. De president Chandrikapersad Santokhi heeft op 8 augustus een commissie ingezet die belast zal zijn met deze opdracht.
De voorzitter van deze commissie Pertapsing Goerdajal heeft bij zijn installatie aangegeven dat het bouwsel binnenkort gesloopt zal worden. In de pas geïnstalleerde werkgroep zitten vertegenwoordigers van het Korps Politie Suriname (KPS), ministerie van Openbare Werken (OW) en Kabinet van de President.
Het streven is dat het nieuw pand er binnen anderhalf jaar staat. Hierin zullen de korpsleiding, de logistieke en administratieve diensten van het KPS gehuisvest worden. De korpsleiding heeft reeds haar ontwerp ingediend en aangegeven hoeveel ruimte zij nodig zal hebben. De bouw zal in december aanvangen met het streven om in april 2024 het nieuw Hoofdgebouw van Politie op te leveren.
Eerder deze week heeft Mukesh Mungra, de ingenieur die belast was met de bouw van het gebouw dat gesloopt zal worden, aangegeven dat het in alle waarschijnlijkheid onhaalbaar zal zijn om nog voor de verkiezingen een nieuw gebouw op te hebben. Hij schat dat de eerstesteenlegging mogelijk voor de verkiezingen kan gebeuren.
“We moeten rekening houden met alles wat erbij hoort, slopen, tekeningen, begrotingen en andere zaken die van te pas moeten komen. Het zal onwaarschijnlijk zijn dat ze een opgeleverd gebouw gaan hebben voor de verkiezingen”, voorspeld Mungra. Net als bij de vorige keer zal vlak voor de wisseling van de wacht slechts de eerstesteenlegging plaatsvinden.
Mungra sluit niet uit dat de politiek en mogelijke belangen hebben geleid tot het niet afbouwen van het Hoofdbureau van Politie. Er zou volgens Mungra niks fundamenteel mis zijn met het bouwsel dat er nu staat en dat er met enige aanpassingen door gebouwd kan worden op wat er nu staat. Naar zijn mening is het kapitaalverspilling als men over gaat tot slopen.
Mungra haalde uit naar de Santokhi tijdens zijn persconferentie. De president sprak in 2014 met de media en had toen aangegeven als ex-minister van Justitie en Politie dat slopen ook geen optie zou zijn. Regering Bouterse had toen aangegeven dat het gebouw technisch niet veilig zou zijn. Santokhi weersprak met klem dat het slopen niet nodig zou zijn. “Waarom is hij dan nu van gedachte veranderd, toen was het toch nog goed? Waarom nu niet?”, vroeg Mungra zich af tijdens zijn persconferentie.